Otkrivamo vam magičan sastojak za negu – koji verovatno već posedujete u svojoj kuhinji!

Kada budete saznali sve blagodeti ovog zlatnog začina za kožu, sigurno ćete ga uvrstiti u svoju rutinu nege. Saznajte istorijat kurkume, vrlo je zanimljiv, a predstavljamo vam i recept da sami pripremite masku za lice ili telo.

U obilju novih (starih) začina, kurkuma je i kod nas postala skoro pa neizostavni sastojak u kulinarstvu i domaćice ga rado koriste, što zbog arome, intenzivno žute boje ili pak što znaju koliko je blagotvorna za zdravlje. Ali, da li ste znali da se kurkuma odavnina koristi i za negu? Većinu svojih lekovitih moći kurkuma dobija od koncentracije kurkumina, supermoćnog antioksidansa. Sa svojim antiinflamatornim, antioksidativnim svojstvima, nega kože kurkumom je pravi put ako želite da postignete blistavost od glave do pete. Sve je to zahvaljujući jedinjenju kurkumina, vrsti polifenola (moćnog antioksidansa koji sadrži toliko svojstava koja poboljšavaju kožu).

KAKO KURKUMA UTIČE NA KOŽU

1. AntiInflamatorna i antibakterijska svojstva – Kurkumin, koji se nalazi u kurkumi, značajno snižava nivoe inflamatornih markera u telu. Ova svojstva pomažu da se zategnu pore i poboljšaju tonus kože i pH ravnoteža. U ajurvedskoj medicini, kurkuma se takođe mešala sa jogurtom da bi se umanjile akne. Pokazalo se da polifenol u kurkumi pomaže kod upalnih stanja kao što je artritis.

2. Pomaže u lečenju akni – Antiinflamatorna svojstva mogu smiriti upaljenu kožu i poznato je da smanjuju ožiljke.

3. Podržava zdravlje kože – Antimikrobna, antioksidativna i antiinflamatorna svojstva mogu pomoći u sprečavanju izbijanja ili smanjenju postojećih.

4. Osvetljava kožu ispod očiju – Svojstva kurkume pomažu da osvetlite tamne podočnjake kako biste istakli vaš prirodni sjaj. Kurkumin inhibira protein i enzim koji su potrebni za stvaranje melanina, pigmenta kože, a ovaj proces pomaže u sprečavanju tamnih mrlja. Kada se nanese na kožu, kurkuma vidno osvetljava podočnjake i smanjuje natečenost.

5. Borac protiv bora – Ovaj zlatni koren pomaže u smanjenju pojave bora, održava kožu gipkom i poboljšava elastičnost kože. Kao prirodni antioksidans sa antibakterijskim svojstvima, može smanjiti oštećenja od UV zračenja i takođe pomaže u neutralizaciji oštećenja slobodnih radikala koja mogu dovesti do preranog starenja.

ISTORIJAT KURKUME JE VEOMA ZANIMLJIV

Mnogo pre nego što je dodata u naše kašice, kurkuma je korišćena u kineskoj i ajurvedskoj medicini (kao tretman za upalna stanja) i najavljena za upotrebu u kuvanju i ritualima lepote širom sveta. Potičući iz porodice đumbira, ovaj začin se svakodnevno koristio u Indiji najmanje 6000 godina kao začin za kuvanje, parfem, boja za tekstil, za lekove i da, za lepotu! Do 800. godine nove ere trgovina kurkumom se proširila širom Azije, uključujući Kinu, i širom afričkog kontinenta. Do 18. veka, kurkuma se proširila na Jamajku i druge tropske lokacije.

Ovaj višenamenski začin bio je ugrađen u sve aspekte života, od kuvanja do ceremonija. U Indiji, kurkuma se koristila kao sredstvo za bojenje i kulinarski sastojak u Indiji, korišćena ne samo u kariju, već i u jelima od sočiva i mesa, čatnija, jela i supa.

Takođe je sastojak mnogih jela od povrća, poput gobi sabdžija ili karfiola na pari, i jela od mesa, poput piletine i pirinča sa kurkumom. Može se pomešati i sa umućenim jajima. Žuti začin se takođe koristi u nekim varijantama garam masale, mešavine začina koja je skoro sveprisutna kao kari u indijskoj kuhinji.

KAKO DA PRIPREMITE MASKU OD KURKUME

Ova maska oživeže vašu kožu, dati joj svilenksat, blistav izgled

Da li ste spremni da oživite svoj ten? Sve što treba da uradite je da pomešate jednu malu mericu kurkume (oko 1 kašičice) sa nekoliko kapi vode dok tekstura ne izgleda kao mousse. Preporučeni odnos kurkume i vode je 4 prema 3. Zatim nanesite tanak sloj na celo lice, protežući se na vrat i dekolte.

Možete ostaviti da se osuši 10 – 30 minuta. Isperite mlakom vodom, nežno masirajte da biste napravili piling. Nemojte biti uznemireni – osećaj vrućeg peckanja može trajati nekoliko minuta i očekuje se sa ovim proizvodom. Za blažu stimulaciju, razblažite sa više vode.

Foto: Pexels

Najnovije