Pet najčešćih grešaka prilikom korišćenja kreme za zaštitu od sunca

Kada ističe rok kreme za sunčanje, koliko vremena pre izlaganja suncu je treba naneti i kada je treba obnoviti?

Krema za zaštitu od sunca je neophodna tokom cele godine, a to znači i kada su dani sunčani i oblačni. Ali, čak i ako znate koliko je neophodno da je ugradite u svoju rutinu nege kože, velika je verovatnoća da ćete u nečemu pogrešiti, što umanjuje UVA i UVB zaštitu koje ona pruža.

U našem članku ćete saznati, između ostalog, kada krema za sunčanje ističe, koliko vremena pre izlaganja suncu treba je naneti i kada je treba obnavljati:

Greška br. 1: koristite prošlogodišnju kremu za sunčanje

Upotreba prošlogodišnje kreme za sunčanje je kontraindikovana, jer je indeks zaštite definitivno oslabio. Veoma je važno pogledati datum isteka na ambalaži proizvoda da biste utvrdili da li je pogodna za upotrebu. Ako niste sigurni kada je proizvod otvoren, savetujemo vam da proverite teksturu: ako postoje mehurići ili krema nije homogene teksture, onda to znači da su se sastojci pokvarili i izgubili efikasnost.

Greška br. 2: ne primenjujete je u pravo vreme

Sredstvo za sunčanje treba nanositi 30 minuta pre izlaganja suncu kako bi koža imala vremena da apsorbuje sastojke.

Greška br. 3: nanosite vrlo malu količinu

Da bi se osigurala adekvatna zaštita od UVA i UVB zraka, na lice treba naneti količinu jedne kašičice, kao i na telo.

Greška br. 4: zaboravite ključne tačke

Kako znakovi starenja prvo postanu vidljivi na vratu, dekolteu i rukama, ni u kom slučaju ove tačke ne smete izostaviti prilikom nanošenja kreme za sunčanje. Jednako je važna i zaštita ušiju i kolena, koja lako izgore na suncu. Za usne je dobro koristiti balzam za usne sa SPF-om kako biste ih zaštitili od sunca.

Greška br. 5: ne ažurirate je često

Sredstvo za zaštitu od sunca trebalo bi obnavljati svaka dva do tri sata – ili svaki put kada izađete iz vode – da zaštita od UVA i UVB zraka ne bi oslabila. Idealni proizvodi u ovom slučaju, posebno za žene koje se odluče da nose šminku, su krema za sunčanje u obliku spreja ili pudera.

harpersbazaar.gr

Najnovije