Harper's Bazaar Srbija

Retinol – sastojak koji će rešiti sve probleme sa kožom

Legenda o savršenoj koži!

Prema kozmetolozima, retinol je zlatni standard u nezi kože koji je dugo bio omiljen među urednicima, dermatolozima, influenserima i poznatim ličnostima.

Rešava gotovo sve probleme: retinol ne samo da sprečava akne, već i pomaže u borbi protiv znakova starenja. Ako ga nikada ranije niste upotrebljavali, a želite da saznate kako ga najbolje iskoristiti, šta smete i šta ne možete, odgovorili smo na 3 često postavljana pitanja o retinolu.

Šta je retinol i šta on radi?

Retinol je oblik vitamina A koji se koristi za lečenje problema poput hiperpigmentacije, akni, suvoće i za borbu protiv bora. Retinol aktivira proces obnove kože i odličan je alat za pripremu kože za hemijske pilinge i druge medicinske postupke. Pored činjenice da retinol ima piling efekat, izglađuje kožu i daje joj prirodan sjaj, ima i antioksidativna svojstva i smanjuje pojavu staračkih pega.

Da li je retinol isti kao i vitamin A?

Retinol je naučno ime za hemijsku komponentu vitamina A. Drugim rečima, to je oblik retinoida, derivata vitamina A. Nakon nanošenja bilo kog oblika na kožu, započinje proces transformacije: telo pretvara retinol u retoninsku kiselinu. Upravo u ovom poslednjem su određene prednosti sastojka, koji su tada uočljive na koži. Posebnost ove materije je što deluje na kožu iznutra: aktivira ćelije unutrašnjeg sloja kože.

Kako se koristi retinol?

 
 
 
View this post on Instagram

cheers to rest and recreation

A post shared by Kaia (@kaiagerber) onMar 8, 2019 at 7:54am PST

Prvi put kada koristite Retinol, možete osetiti nelagodnost, poput suvoće, crvenila, pa čak i ljuštenja kože. Stoga, ako ga koristite prvi put, odaberite formule sa hidratantnim sastojcima koji će ublažiti iritantni efekat retinola. Koristite ga dva puta nedeljno, postepeno smanjujući intervale do svakodnevne upotrebe, ako vaša koža dobro podnosi. Ako ne patite od preosetljivosti, tada, kako vam se koža prilagođava, možete povećati procenat retinola. I važno je – sredstva sa retinolom koristite noću, jer će mnogi oblici tokom dana biti neupotrebljivi za kožu.

harpersbazaar.com.ua/

Najnovije