5 najvažnijih saveta stručnjaka za negu kože

Od jutarnjeg čišćenja lica, preko korišćenja SPF-a, pa sve do suplemenata u službi nege kože.

OK, dakle, znaaamo da je nega kože samo još jedna u nizu stvari koje su toliko individualne da ne bi trebalo da slušamo nikog drugog do sebe (u smislu praćenja sopstvenog tela) i svog odabranog stručnjaka za rešavanje krucijalnih problema. Pa ipak, svima nam se dešava da “potrčimo” da isprobamo neki beauty trik ili proizvod koji smo videli na društvenim mrežama (naročito na TikToku) pomalo neodgovorno i bez razmišljanja – razume se, rezultati mogu da budu odlični, ali mogu da budu i katastrofalni.

Prva volim da isprobam sve novo što tržište nudi za moj tip ili problem sa kožom, ali isključivo nakon nečije preporuke, a da li je u pitanju drugarica ili influenser od poverenja, nije mi toliko važno. Smatrajte me naivnom, ali imala sam više “pogodaka” nego promašaja, svakako. Samo je od izuzetne, izuzetne važnosti da poznajete svoju kožu i njene potrebe – serum sa nijacinamidom može za vas “raditi” savršeno, ali “zaključavanje” vlažnosti u koži vazelinom možda i ne. 

No, nisu samo proizvodi ti koji stvaraju nedoumice – tu su i koraci u nezi oko kojih je tek nemoguće usaglasiti se. Srećom, eksperti su se najzad oglasili i odgovorili na pet pitanja koja su nas najviše mučila:

Da li ujutru treba koristiti umivalicu?

Svi su saglasni da je čišćenje lica naj-najvažniji korak u nezi, naročito ono večernje kada je potrebno ukloniti šminku i sve one nečistoće koje su se nakupile tokom dana. Međutim, ono što nije tako definitivno jeste pitanje jutarnjeg čišćenja – da li je ono potrebno ili ne? Odgovor je – zavisi. Ukoliko je vaša koža suva, osetljiva i sklona iritacijama, biće dovoljno da lice čistite jednom dnevno (ujutru se umijte samo mlakom vodom). Ukoliko je vaša koža masna i sklona bubuljicama i nepravilnostima, ili ukoliko ste preko noći koristili aktivne sastojke za negu koje je potrebno ukloniti, nemojte preskakati jutarnje čišćenje, ali birajte umivalicu koja je blaža. 

Da li treba nanositi SPF svakog dana?

Retko koji stručnjak za negu kože će vam na ovo pitanje dati odrečan odgovor – SPF treba nositi svakog dana u godini, zarad dugoročne zaštite kože od oštećenja uzrokovanih štetnim sunčevim zracima. No, ono što nas i dalje muči je pitanje da li ga treba nanositi i kada ne izlazimo iz kuće? Odgovor na ovo pitanje je takođe potvrdan, ali samo ukoliko vas muči starenje kože i pigmentacija – u suprotnom nije obavezno nanositi kremu sa zaštitnim faktorom kada ne izlazite napolje. 

Da li osobe sa masnom kožom treba da koriste ulja za lice?

Ulja za lice jesu dobra stvar, ali ne za već masnu kožu i nemojte nasedati na preporuke sa društvenih mreža koje tvrde da “masnoća leči masnoću”. Naravno, postoje ulja koja neće naškoditi masnoj koži, ali ako je vaša koža em masna, em sklona bubuljicama i aknama – zaobiđite ih u širokom luku. Umesto toga, za duboku hidrataciju koristite kreme sa glicerinom i hijaluronskom kiselinom. 

Da li nam je zaista potrebna okoloočna krema?

Mnogi eksperti smatraju da su kreme za područje oko očiju više želja nego stvarna potreba – gotovo sve okoloočne kreme sadrže iste sastojke kao i ostali proizvodi za negu. Ipak, treba imati na umu da je u ovom području koža osetljivija te da joj neće prijati jaki sastojci u visokim koncentracijama kao što su retinol, kiseline ili vitamin C. Ukoliko vaši proizvodi za negu ne sadrže ovako snažne aktivne sastojke, slobodno ih možete koristiti i za predeo oko očiju. 

Da li suplementi mogu da pomognu u rešavanju problema sa kožom?

Već znamo da se spolja (na koži) vidi sve što se dešava unutra – vaša koža će garantovano biti zdravija i lepša kada vodite računa o ishrani. U tom smislu, hranljive materije koje vam možda nedostaju, kao što su cink ili silicijum, možete nadoknaditi suplementima, ali kada je reč o kolagenskim napicima koji su mega popularni u poslednje vreme, treba znati da ne postoji dokaz da oni zaista mogu na bilo koji način da utiču na kvalitet kože, kose i noktiju budući da se ne zna na koji način i u kojoj meri kolgen stiže u kožu kada se u organizam unosi preko stomaka. 

Foto: Pexels

Priredila: Ivana Tomić

Najnovije