Harper's Bazaar Srbija

Šta je “slugging” i kako vam može pomoći da postignete najsavršeniju kožu ikad

U poslednje vreme sam previše puta ponovila da je TikTok najbolja stvar koja se desila čovečanstvu u 21. veku i dok me svi sa zaprepašćenjem gledaju, ja nastavljam da ih uveravam u to koliko sam odličnih i korisnih stvari tamo naučila.

Da, znaaam, još jedna društvena mreža, razni ljudi tamo svašta objavljuju i tako dalje i tako dalje, ali kao i u svemu drugom u životu, i ovde treba uključiti zdrav razum i kritičko razmišljanje pre nego što poslušate još jednog “eksperta” za negu kože. Pominjem baš negu kože jer je to oblast iz koje sam najviše naučila – od inspiracije, preko ideje, pa sve do sopstvenog iskustva. 

Samo jedna od beauty priča koje se na TikToku ponavljaju na loop jeste priča o takozvanom slugging-u – skin-care tehnici popularizovanoj od strane Koreanki, a koja se sprovodi uz pomoć petrolatuma odnosno vazelina. 

Pre nego što se u potpunosti zgranete, jer zašto biste na lice stavljali nešto tako masno, znajte da su dermatolozi potvrdili da je vazelin u potpunosti bezbedan za kožu – toliko da se može koristiti i na dečijoj koži sklonoj ekcemima. Stvar je, dakle, samo u tome kako želite da vaša koža izgleda, a ne u tome da li je to za nju dobro ili ne – jer jeste.

Poenta slugging-a je nanošenje tankog sloja vazelina na lice i to u vidu poslednjeg koraka noćne rutine. Dakle, nakon večernjeg umivanja odgovarajućim gelom ili penom, sledi hidratantna krema ili serum, pa onda petrolatum ili vazelin. Da, vaše lice će biti masno, ali zahvaljujući ovom koraku u nezi kože, vlažnost kože će biti “zaključana” što za rezultat ima nikada više hidriranu kožu koja ujutru zaista izgleda božanstveno (a takva je i na dodir). Osim toga, na ovaj način štitite kožnu barijeru što je od ključnog značaja za njeno zdravlje i negovan izgled. 

Racionalno gledano, ovo je pravi spas za suvu i osetljivu kožu sklonu iritacijama, zatezanju i peckanju, jednom rečju, spas za žednu kožu, ali uprkos teksturi, vazelin može da bude dobar i za masnu kožu, kada ona nije dovoljno hidrirana. Ipak, ukoliko je vaša koža takva, najbolje bi bilo da testirate ovaj trik, budući da je kod nekih osoba moguće da dođe do zapušavanja pora iako to uglavnom nije slučaj. Ukoliko je vaša koža sklona aknama, najbolje bi bilo da se najpre konsultujete sa svojim deramtologom kako ne biste preduzimali bilo šta potencijalno rizično na svoju ruku. 

Jasno vam je da sam opsednuta ovakvim beauty savetima i trikovima, zato sam i pohitala da kupim svoje nove omiljene mazalice. Iako je još uvek rano da komentarišem rezultate, za sada sam prilično zadovoljna izgledom i osećajem koji ujutru imam na koži, a za dugoročne rezultate (čula sam da je vazelin odličan i za umanjivanje finih linija i bora!) ipak ćemo još malo pričekati. Izveštavaću vas!

Foto: Profimedia

Priredila: Ivana Tomić

Najnovije