Harper's Bazaar Srbija

Šta je niacinamid i zašto je svima potrebna kozmetika sa ovim sastojkom

Kada krema ili serum obećaju da će biti puni vitamina i minerala koji neguju kožu, vitamin B3, poznat i kao niacinamid ili nikotinamid, verovatno je jedan od njih.

Za razliku od retinola i vitamina C, korisna svojstva niacinamida nije lako opisati i baš zato smo tražili od tri iskusna dermatologa da nam kažu sve što treba da znamo o niacinamidu.

Šta je Niacinamid?

„Niacinamid je vitamin rastvorljiv u vodi koji je uključen u mnoge topikalne formulacije za negu kože“, rekla je dr Hope Mitchell, dermatolog iz Ohaja. “Radi se o prirodnoj supstanci koja vidno smanuje proširene pore, reguliše proizvodnju ulja, poboljšava neravnomerni tonus kože i umanjuje fine linije i bore.”

Šta čini za kožu?

Zavisi od toga kako ga primenite. „Kada se lokalno primenjuje, niacinamid pomaže u nadoknađivanju vlage na kožnoj barijeri, smanjujući transepidermalni gubitak vode“, rekla je dr Sherin Idriss, dermatolog sa sedištem u Njujorku. „Plus, pomaže i laganom povećanju proizvodnje kolagena, što pomaže ujednačavanju finih linija, pora i bora.“ Dr. Idriss dodaje: „Njegova sposobnost da kontroliše proizvodnju sebuma, kao i inherentna antiinflamatorna svojstva, pomažu u smanjenju izbijanja akni. Konačno, pomaže u minimiziranju bilo kakve hiperpigmentacije blokiranjem prenosa pigmenta na površinu kože. “

Oralnim niacinamidom može se lečiti nedostatak B3. „Ponekad se koristi za akne i može pomoći u prevenciji raka kože“, kaže dr. Victoria Barbosa. Ali sve dok jedete uravnoteženo, ne morate uzimati dodatke niacinamida. „Vitamin B3 se često nalazi kao niacinamid u životinjskim proizvodima kao što su meso i živina, i kao niacin u biljnoj hrani poput orašastih plodova, semena i zelenog povrća“, kaže dr Mitchell. – “Mnogi proizvodi od zrna, uključujući žitarice, takođe su obogaćeni niacinamidom. Vaše telo takođe može da stvori vitamin B3 od triptofana, aminokiseline koja se nalazi u većini proteinske hrane.“

Doktor Idriss upozorava da se proizvodi za negu kože koji sadrže niacinamid moraju oprezno koristiti. „Ograničite koncentraciju niacinamida na oko 4-5 procenata, jer veće količine mogu izazvati iritaciju“, kaže ona. Barbosa primećuje da se isto može reći i za suplemente: „Ljudi bi trebali biti upoznati sa neželjenim efektima, uključujući gastrointestinalni poremećaj ili osip.”

Kako dodati vitamin D3 u svakodnevnu rutinu?

Prema dr. Barbosi, niacinamid je „sjajan sastojak protiv starenja“, jer dobro deluje i na masnu i suvu kožu i na druge aktivne sastojke. „Niacinamid je jedinstveno kompatibilan sa bilo kojim proizvodom za svakodnevnu negu kože, uključujući one koji sadrže retinol, peptide, hijaluronsku kiselinu, AHA, BHA, vitamin C i sve vrste antioksidanata“, dodaje dr Mitchell. „Ako se borite sa suvom kožom, pokazalo se da lokalna primena niacinamida poboljšava hranljivi kapacitet hidratantnih krema, tako da površina kože može bolje da se odupre gubitku vlage.“

Vitamin dobro podnosi osetljiva koža sklona rozaceji zbog njegovih antiinflamatornih svojstava. Ali kao i kod svakog novog proizvoda, testirajte ga na ruci pre nego što ga nanesete na celo lice (za svaki slučaj).

Harper’s Bazaar US

Najnovije