Sve što morate znati o hemijskom pilingu

Kako se pripremiti i šta očekivati od ovog tretmana?

Mnoge poznate ličnosti, poput Jennifer Aniston i Gwyneth Paltrow, zaklinju se u blagotvorna svojstva hemijskog pilinga. Međutim, na internetu je bezbroj horor priča o ovom tretmanu, pa hemijski piling još uvek nije uspeo da postane glavni trend. U stvarnosti ovo je izuzetno efikasan način da brzo dobijete blistavu i mladalačku kožu.

Ako razmišljate da uradite hemijski piling lica, pre dogovora sa svojim kozmetičarom, pročitajte 10 činjenica koje će odgovoriti na sva vaša pitanja i pravilno vas pripremiti:

Šta je hemijski piling?

Hemijski piling je rastvor tečne kiseline koja ljušti kožu. Idealan je tretman za začepljene pore, lečenje i sprečavanje akni, smanjenje mrlja i podsticanje proizvodnje kolagena kako bi se smanjile fine bore.

Nije koristan za sve

Posavetujte se sa svojim dermatologom ili kozmetičarom o tome da li ste dobar kandidat za hemijski piling. U većini slučajeva, upotreba je kontraindikovana onima koji imaju vrlo osetljivu kožu ili bilo kakve ranice na licu.

Možete napraviti hemijski piling kod kuće

Da, moguće je, ali nisu svi pilinzi isti. Oni koji se rade u kozmetičkom salonu su mnogo moćniji i zato je potrebno duže vreme dok se vide rezultati hemijskog pilinga koji se radi kod kuće.

Pravilna priprema

Dve nedelje pre zakazanog sastanka koristite proizvod za beljenje koji će smanjiti rizik od hiperpigmentacije i tamnih mrlja nakon pilinga.

Posavetujte se sa svojim dermatologom

Za svaki tip kože postoji određena vrsta pilinga. Da biste pronašli svoj piling, pitajte svog dermatologa. Otkriće vam šta je najbolje za vas, ali i vreme koje vam treba za oporavak. Najčešće može biti od 7 do 21 dan.

 

Hemijski piling nije samo za lice

 

Hemijski piling takođe se može primeniti na rukama, vratu i grudnom košu ako želite da vaša koža na tim mestima bude izuzetno mekana ili da se smanje smeđe mrlje ili ožiljci od akni.

 

Morate imati realna očekivanja

 

Ako imate puno smeđih mrlja i ožiljaka od akni, morate biti svesni da neće nestati jednim pilingom.

 

Jedan hemijski piling nije dovoljan

 

Serija hemijskih pilinga definitivno će vam dati bolje rezultate. Koliko ćete serija raditi odlučiće vaš dermatolog.

 

Ne zaboravite na kremu za sunčanje

 

Po završetku hemijskog pilinga, veoma je važno da ne zaboravite na svakodnevnu primenu kreme za sunčanje kako biste zaštitili svoju osetljivu kožnu barijeru od fotostarenja.

 

Pravilna nega

 

Nakon pilinga koža će početi da se ljušti. S obzirom da ovo stanje može biti posebno neprijatno, dermatolog će vam dati savete koje proizvode treba da uvrstite u svoju rutinu. Bez obzira na vrstu pilinga, najverovatnije će vam savetovati svakodnevno hidriranje kože. Prateći pravilnu rutinu tretmana, uskoro ćete videti da je vaša koža izuzetno sveža, blistava i glatka.

 

 foto:missbloom 

Najnovije