Sve što niste znali o UV zracima

Sunčeva energija je izvor života i u određenoj meri sunce je i te kako zdravo za naš organizam. Međutim, pored toplote koju nam pruža, sunce emituje i ultraljubičaste zrake. Zemljin omotač propušta svega jedan do tri posto tih zraka, ali i tako mali procenat može biti vrlo opasan. Ovi zraci se dele na UVA, UVB i UVC zrake.

UVC zrake apsorbuje ozon, te samim tim ne mogu ni da stignu do površine zemlje niti do naše kože. Zato UVA i UVB zraci prodiru do zemlje i mogu izazvati oštećenja u vidu svraba, alergije, crvenila, opekotina, ali i težih deformiteta. UVB zraci su odgovorni za stvaranje crvenila i opekotina. Iako njihove posledice mogu biti vidne, neprijatne i bolne, one su trenutne i posle par dana izlečive. UVA zraci su nažalost najopasniji. Oni su podmukli i njihov efekat se ne oseća odmah, a posledice koje ostavljaju su dugoročne. Upravo oni mogu izazvati prevremeno starenje, ozbiljna oštećenja i uzročnici su najteže bolesti.

Zato postoje zaštitne kreme, losioni i sprejevi sa poznatim oznakama SPF. Pre svega SPF je skraćenica od Sun Protection Factor, pored koga uvek sledi i određena brojka. Što je brojka veća, to je krema efikasnija i bolje štiti kožu, a evo i objašnjenja. Pretpostavimo da vaša koža kreće da gori posle 10 minuta boravka na direktnom suncu. Ako namažete proizvod sa zaštitnim faktorom 20, on će štititi kožu 20 puta duže. Dakle minuti, u ovom slučaju 10, pomnože se sa brojem 20 i tako dobijate 200 minuta. Ako je vaša koža veoma svetla i počinje da gori nakon samo dva minuta, onda će vas SPF 20 krema štititi 40 minuta. Posle tih 40 minuta više nećete biti zaštićeni i krema se mora ponovo aplicirati. Princip je da se minuti u kojima ste bezbedni na suncu pomnože sa SPF brojem i tako dobijate dužinu zaštite. Naravno, to zavisi i od vašeg tipa kože, i količine melanina koji ona sadrži. Bitno je da dok boravite na direktnom suncu uvek imate zaštitu i da proces nanošenja ponavljate koliko god je potrebno kako bi bili sigurni i bezbedni tokom leta koje sledi.

A evo i nekih favorita koje toplo preporučujemo da isprobate ovog leta. Ne samo da će vas štititi od sunca, već će neki od njih ujednačiti ten i učiniti da se osećate lepše. Pogledajte preporuke u galeriji.

Autor: Nataša Milošević

Foto: Promo

Najnovije