Kako da koristite ulje jojobe za negu kože?

Plus, otkrićemo vam tajnu - ulje jojobe uopšte nije ulje!

Ulje jojobe nije nikakva novina u beauty svetu, naprotiv, verovatno su ga još vaše mame ili bake koristile u nezi kože i kose. Zanimljivo je, pak, da verovatno ne postoji osoba koja ga mrzi budući da ulje jojobe čak i nije ulje, makar ne onakvo kakvim ga zamišljate – nemasno je, lagano i zadržava vlažnost, što ga čini odličnim beauty sastojkom za negu kako kože tako i kose. Zvuči zanimljivo? 

Onda, šta je ulje jojobe?

Ulje jojobe je prirodni sastojak koji dolazi iz biljke Kinensis, ali kao što smo spomenuli, tehnički nije ulje. Ono se pre može smatrati estarom voska koji je sličan sebumu (masnoj supstanci koju vaša koža prirodno proizvodi) – zbog toga ulje jojobe i jeste lakše i manje masno od mnogih drugih ulja. Jojoba je takođe bogata vitaminima B i E, kao i mineralima poput bakra i cinka, a ima i antimikrobna i antiinflamatorna svojstva.

Da li ulje jojobe zapušava pore?

Sasvim suprotno! Za ulje jojobe se zapravo smatra da nije komedogeno (što znači da je malo verovatno da će vam začepiti pore), a to je verovatno zato što nije kao sva druga ulja na biljnoj bazi. Zbog sličnosti sa sebumom, dermatolozi veruju da ulje jojobe čak može da dovede do smanjenog mašćenja kože. A, ako se vaša koža manje masti, pore će se manje zapušavati i imaćete manje bubuuljica.

Da li je ulje jojobe bezbedno za lice?

Da, možete nanositi jojobino ulje na lice, na kožu glave, na kosu… Kako stručnjaci kažu, budući da je lagano i lako se upija, ni koža ni kosa neće biti umašćene. 

Benefiti ulja jojobe

Hidrira – te je odlično za sve koji imaju suvu i dehidriranu kožu. No, budući da i masna koža zapravo može da bude dehidrirana, ulje jojobe možete da koristite bez obzira na tip kože. 

Zadržava vlažnost – jer je ulje jojobe bogato prirodnim mastima koje oponašaju one koje se već nalaze u površinskim slojevima kože. 

Smiruje ekcem – zbog svojih svojstava, umiruje kožu i sprečava upale.

Umiruje kožu glave i neguje vlasište – što rezultira zdravom, jakom i hidriranom kosom.

Pomaže u borbi protiv akni – jer ima antiinflamatorna svojstva, nekomedogeno je i može da pomogne kod jačanja barijere kože.

Kako da koristite ulje jojobe?

Sve opcije su vam na raspolaganju – slobodno ga možete koristiti u “izvornoj” formi, ali ako i dalje niste sigurni, uključite ga u svoju rutinu kroz određene proizvode za negu. Bilo kako bilo, dermatolozi savetuju da ulje jojobe nanesete nakon humektanata (sastojaka poput hijaluronske kiseline koji privlače vlažnost) i pre okluzivnih sredstava (sastojaka koji zadržavaju tu vlažnost), koliko god puta dnevno želite.

Foto: Unsplash

Priredila: I. T.

Najnovije