Zašto bi trebalo da isprobaš suvo četkanje tela (i kako se to radi)

Suvo četkanje tela nije nešto što se tek pojavilo na beauty i wellness sceni, ali definitivno jeste nešto o čemu se u poslednje vreme sve više i više govori. Pretpostavićemo da je reč o logičnoj posledici toga što smo dugo vremena bili zatvoreni u svojim kućama, bez mogućnosti da posetimo omiljene salone kad i kako smo želeli, a briga o sebi nije mogla da čeka! Ili, možda smo samo želeli da, vođeni dosadašnjim beauty “eksperimentima”, uvedemo novinu u svoju rutinu koja ne samo da pruža odličan piling i pomaže kod tretiranja celulita, već je i self-care momenat koji nam je nakon napornog dana i te kako potreban. Imajući sve ovo u vidu – spremni smo da suvom četkanju pružimo šansu!

Šta je suvo četkanje tela?

Pre svega, za one koji ne znaju, suvo četkanje tela bukvalno znači da uz pomoć četke sa vlaknima prirodnog porekla četkaš celo telo, “na suvo”. Reč je o ajurvedskoj praksi koja se već vekovima koristi i u beauty i wellness svrhe i za koju se smatra da čisti pore i pospešuje protok limfe što dovodi do prirodne detoksikacije tela, kao i mnogih drugih blagodeti. 

Koji su benefiti ovog tretmana?

Ne postoji mnogo istraživanja koja su se bavila benefitima suvog četkanja tela, ali ko god je isprobao ovaj tretman složio bi se u sledećem:

Suvo četkanje tela predstavlja odličan piling koji ostavlja kožu nežnom, mekom i čvrstom. Neke devojke ga čak praktikuju i pre brijanja kako bi sprečile posekotine i urastanje dlačica.

Nakon užurbanih dana koji traju zauvek, na suvo četkanje tela možeš gledati kao na način da napraviš pauzu, nekoliko minuta posvetiš sebi, samo dišeš i opuštaš se. Neprocenjivo, zar ne?

Kao što smo spomenuli, suvo četkanje tela doprinosi boljoj cirkulaciji i “ponaša” se kao limfna drenaža što za rezultat ima daleko bolji i zdraviji izgled kože. S tim u vezi, aktivirajući limfni sistem, suvim četkanjem kože obezbeđujete svom telu oslobađanje od toksina i bakterija.

Koliko često bi trebalo da praktikujemo suvo četkanje tela?

Suvo četkanje tela bi trebalo da se praktikuje svakog dana. Međutim, jasno nam je da u celokupnoj gužvi i svim obavezama koje imamo na dnevnom nivou možda nemamo toliko vremena i za ovaj tretman (sram nas bilo ako ne možemo da izdvojimo nekoliko minuta za sebe na ovaj način, ali to je sada neka druga tema) pa je sasvim u redu da počneš sa četkanjem 2 do 3 puta nedeljno, a da postepeno taj broj povećavaš ako ti tretman prija i ako si raspoložena za tako nešto. 

Ko bi trebalo da izbegava ovaj tretman?

Suvo četkanje tela bi trebalo da izbegavaš ukoliko imaš ekstra osetljivu kožu (jer vlakna na četki treba da budu gruba), ekcem ili psorijazu, ukoliko ti je koža “oštećena” usled alergije ili opekotina nakon sunčanja. Ukoliko imaš neku ranu na telu, taj deo treba da preskočiš prilikom četkanja, a ukoliko imaš bilo kakvih problema sa srcem ili limfnim sistemom, obavezno se najpre posavetuj sa svojim lekarom. 

Kako da odabereš odgovarajuću četku?

Prilikom odabira četke za suvo četkanje najvažnije je da pronađeš onu koju ćeš zapravo želeti da koristiš svakog dana. Ona može da bude bez ili sa ručkom (ručka će ti dobro doći prilikom četkanja leđa ili drugih teže dostupnih regija, ali sve zavisi od tvojih preferencija), a kada je reč o vlaknima, ona bi trebalo da budu prirodnog porekla – nerast ili veganska sintetika su dobar izbor. Ja sam svoju četku kupila u jednoj od drogerija, pa svoju potragu i sama možeš započeti na tom mestu. 

Kako se praktikuje suvo četkanje tela?

Suvo četkanje tela treba da obuhvati celo telo, zato skini svu odeću sa sebe pre tretmana. Preporučuje se da četkanje obaviš pre tuširanja, idealno ujutru zbog efekta razbuđivanja, ali slobodno pokušaj i sa večernjim terminom i proceni šta ti više prija i odgovara. 

Sa četkanjem počni od stopala i nogu, pokretima nagore, prema srcu. S obzirom na to da je četka sama po sebi grublja, nemoj previše da je pritiskaš uz kožu, naročito na osetljivijim mestima. Budi detaljna sa četkanjem i ne žuri – ipak želimo da se opustimo!

Stomak, ramena, laktove, kolena i zglobove četkaj kružnim pokretima u pravcu kazaljke na satu. Iako postoji naučno objašnjenje zašto bi ove delove tela trebalo da četkaš na ovaj način, složićemo se da ovakvi potezi četkom svakako više prijaju nego dugi i ravni, koje si primenila na nogama. 

Ruke treba četkati kao i noge, dugim i ravnim potezima prema srcu. Ukoliko ti je fokus na limfnoj drenaži, posebnu pažnju posveti četkanju donjeg dela nadlaktica jer se tu nalazi više limfnih čvorova.

Budi posebno nežna sa vratom i grudima zbog osetljivije kože. S obzirom na to da je ovo regija iznad srca, potezi treba da budu ravni, nadole, ka srcu. 

Suvo četkanje završi sa nekoliko kružnih poteza oko srca.

Šta da radiš nakon tretmana?

Na kraju, počasti se tuširanjem i negujućom kupkom, a potom nanesi omiljenu hidratantnu kremu ili losion na celo telo kako bi umirila i nahranila kožu nakon četkanja. Verujem da ćeš odmah primetiti razliku! 

Tekst: Ivana Tomić

Fotografije: Shutterstock

Najnovije