Zašto se pojavljuju i da li je moguće potpuno se osloboditi strija

Šta nauka kaže?

 foto:@ninauc

Svaki razgovor o strijama treba započeti činjenicom da je njihovo prisustvo na telu apsolutno normalno. Mogu biti voljene i prihvaćene kao pokazatelj transformacije tela ili možete osetiti želju da ih se rešite ili ih bar učinite manje uočljivim - što je takođe apsolutno normalno.

U našem članku iznosimo sve što vredi znati o strijama: šta su one, zašto se pojavljuju, kako ih učiniti manje primetnim i zašto ih se ne možete potpuno rešiti.

Šta su strije i zašto se pojavljuju? Medicinski gledano, strije su vrsta ožiljka koja se pretežno pojavljuje tamo gde je koža najviše zategnuta. Strije se mogu pojaviti kada dramatično dobijete ili izgubite kilograme, nakon porođaja ili usled različitih hormonalnih promena u telu. Koža je vrlo elastičan organ, ali sa naglim povećanjem težine jednostavno ne ide u korak sa vama, usled čega se isteže. To je zbog oštećenja strukturnih vlakana kože - kolagena i elastina - lezije zarastaju i ostaju kao tanki beli ožiljci. Međutim, pojavu strija ne prate uvek dramatične promene u telesnoj težini. Vaša koža može biti genetski sklona strijama, a da se nikada nije jako istegnula. U ovom slučaju ne bi trebalo da brinete - ovo nije bolest ili odstupanje, već samo varijanta norme.

foto: @nikki.cruz

Da li je moguće potpuno se osloboditi strija? Teško, ali pravilnom negom možete ih učiniti manje primetnim i smanjiti verovatnoću novih strija. Za početak, pokušajte da izbegnete nagle oscilacije u težini (i nije stvar samo u istezanju - snažni skokovi u težini su štetni za telo iz puno drugih razloga): napravite uravnoteženu ishranu bogatu proteinima i zdravim mastima i pokušajte da redovno vežbate. Ako želite da izgubite kilograme ili se ugojite, izaberite sisteme ishrane koji podrazumevaju postepenu promenu telesne težine, bez naglih skokova. Nega je podjednako važna: ne zaboravite da negujete kožu ne samo lica, već i celog tela. Proizvodi sa niamicidima, ceramidima, vitaminima A, E i C i ulja su savršeni. Oni ne samo da hidriraju gornje slojeve epitela, već i savršeno ojačavaju kožu, smanjujući verovatnoću daljeg stvaranja novih strija. Ako želite da strije učinite što nevidljivijim, postoji veliki broj kozmetičkih postupaka koji koriste laser, piling i ultrazvuk - što je najvažnije, ne zaboravite da se prvo konsultujete sa specijalistom.

Pročitaj još iz kategorije Nega kože