Lepota / Parfemi

Tamara Kalinić otkriva vam sve što treba da znate o mirsnim poljima sa kojih nastaje Chanel N°5!

Posetom cvetnim plantažama od kojih kuća Chanel pravi parfeme (najstariji kreiran 1921. godine), Tamara Kalinić otkriva na koji način se legat Gabrielle Chanel pažljivo neguje i interpretira danas.

Za ultimativni luksuzni brend kao što je Chanel nijedan detalj nije prepušten slučaju. Svaki aspekt i proizvod oslikava tradiciju i nasleđe, bilo da je to kreiranje raskošne haute couture haljine ili pravljenje mirisnog absoluta koji će biti ključni sastojak parfemske note, jedne ikone kao što je Chanel No 5.

Kao neko ko je deo moderne inudstrije luksuza, Tamara Kalinić je pre svega veliki poštovalac onog što 
modnim brendovima daje na raritetu, ekskluzivnosti i čini ih drugačijim. Parfemi kao olfaktivna divizija jednog brenda predstavljaju prozor u svet, u istoriju i nasleđe tog brenda. 

Kuća Chanel to mirisno nasledstvo pažljivo neguje u poljima jasmina i ruže na jugu Francuske.

Koji je prvi Chanel parfem koji ste koristili?

Prvi Chanel koji sam ukrala od mame bio je Chanel Chance – sestra i ja smo ga poklonile mami za Novu godinu, a onda sam ga ja povremeno koristila. Posle toga sam konačno i ja dobila svoj Chance Eau Tendre koji koristim i dan-danas leti. Obožavam sveže note ovog parfema i zauvek će mi ostati jedan od omiljenih.

Kao neko ko voli i poznaje modu, šta za vas simboliše Gabrielle Chanel?

Za mene Gabrielle Chanel simboliše nezavisnost, jačinu žene, moć i nekoga ko je napravio imperiju ni od čega. Njene priče me inspirišu svakodnevno, odgledala sam svaki dokumentarac i pročitala svaku knjigu koja opisuje 
njeno detinjstvo i dolazak u Pariz. Uvek sam navijala za žene koje znaju sta žele i koje se ne boje da stoje iza svojih snova, ona je upravo takva.

Na koji način birate parfeme? Šta vas privlači kada tražite savršenu notu?

Parfeme menjam u zavisnosti od godišnjeg doba, a osim toga imam svoje omiljene note. Ambra ili ćilibar 
jedna je od mojih omiljenih nota za zimu, dok leti volim smokve, citrusne note, dunju – baš kao što je Chance Eau Tendre. Volim neobične parfeme, ali mi je bitno da imam svoj prepoznatljiv parfem. Oduvek je bilo tako.

Imali ste priliku da upoznate Oliviera Polgea, glavnog parfimera kuće Chanel. Čemu vas je to poznanstvo naučilo?

Olivier Polge me je posebno inspirisao jer je formulisao jedan od mojih omiljenih parfema – Chanel Lion. Dopalo mi se to što sam u njemu videla i duh Gabrielle Chanel – ne boji se da eksperimentiše, i mada je posao preuzeo od svog oca, nije neko ko se ustručava da utaba svoj put. Naučila sam da je miris Francuzima bitan koliko i vazduh koji dišemo, ova industrija me zaista fascinira i želela bih da je više istražim.

Da li na parfeme gledate drugačije posle posete Grasu i poljima jasmina?

Ovo mi nije prvi put da vidim kako se prave parfemi, ali je prvi put da od početka do kraja prisustvujem ekstrakciji iz cveta. Oduvek sam znala da je jasmin poseban cvet i da se razne kuće parfema bore oko svakog pedlja zemlje na kom on raste. Na fakultetu sam se posebno bavila naukom sekundarnih metabolita iz kojih ne potiču samo 
lekovi, već i mirisi. Oni se razlikuju u zavisnosti od nadmorske visine, vlažnosti vaduha, količine kiše, zemlje podneblja na kom biljka raste. Bilo mi je zanimljivo da vidim kako Chanel uspeva da uspostavi jednak miris i konstantu u polju jasmina bez obzira što uslovi nisu isti svake godine.

Da li vas određena mirisna nota vraća u prošlost?

Sećam se odlično da sam mamin karmin pomirisala sa samo četiri godine. Tačno se sećam i dan-danas kako je mirisao. Nota vanile koja me uvek podseti na taj trenutak, a u tom trenutku mamin neseser mi je delovao tako veliko, prepun predivnih proizvoda, mislim da sam još tada postala zaljubljenik u šminku i proizvode za ulepšavanje. Shvatila sam koliko miris može da nas vrati u prošlost. 

Razgovarao: Marko Mrkaja 

Foto: Andreea Macri

Pročitajte još