Umetničko delo u boci: Guerlain parfem od 17.000 dolara

U čast sto deset godina parfema L’Heure Bleue, čuveni francuski brend Guerlain u saradnji sa fondacijom Yves Klein, lansirao je 37 bočica od 1,5 litara eau de parfum, ali ovog puta kao ekstrakt mirisa visoke koncentracije.

Njihovo partnerstvo povezuje dve singularnosti. Prvo, tu je plava boja Yvesa Kleina – zvanično poznata kao International Klein Blue ili IKB. Umetnik je opisao svoju prepoznatljivu boju – ona nema nikakve dimenzije (verujući da se plava širi van granica svih drugih boja). Jednako jedinstven je L’Heure Bleue, puderasta mešavina smolastog ćilibara, bergamota i blagih cvetova koja je debitovala iste godine kada je Titanik plovio plavim okeanom. Bocu, prekrivenu čepom u obliku srca, dizajnirao je Raymond Guerlain kao znak secesije.

Opisujući svoje remek-delo, Jacques Guerlan je poetski rekao: „Sunce je zašlo, ali noć još nije pala. To je obustavljeni sat.” Pronašao je inspiraciju za čuveni L’Heure Bleue u večernjoj šetnji pored pariske reke Sene u leto 1912. Bio je to, kako je rekao, „čas kada se čovek konačno nađe u obnovljenoj harmoniji sa svetom i svetlošću“.

Klajn, rođen u Nici, umetnik novog realizma, rođen je 1928. godine, stvarajući svoju prepoznatljivu ultramarin plavu 29 godina kasnije. On je većinu svojih monohromatskih radova obojio u ovaj baršunasti, mat ton i čak je patentirao boju 1960. godine: IKB je zvanično njegova boja, a Klajnova dela su izložena u najprestižnijim svetskim muzejima, od Tejta do Meta.

Inače, parfem LHeure Bleue otvara hrskavim bergamotom i slatkim anisom, ima buket cvetnih nota u srcu (zajedno sa začinskim karanfilićem) dok bazu parfema čini puderasti iris i vanila.

Od 1. oktobra, svaka boca, ograničenog izdanja, u prodaji je po ceni od 17.000 dolara na Guerlain.com u SAD ili u Guerlain buticima u inostranstvu. Tri boce su dostupne za američko tržište, a još 34 će biti distribuirane širom sveta. Čak i nakon što vam ponestane mirisa, i dalje imate zvaničnu IKB oslikanu skulpturu koju je dizajnirao Jacques Guerlain. Svaka bočica je takođe ukrašena svilenim koncem i pečatom od voska, delo dizajnera iz ateljea Guerlain.

Foto: Screenshot

Tekst: S.M.

 

 

Najnovije