Harper's Bazaar Srbija

3 joga vežbe koje će koristiti svima

Jogu možete voleti ili mrzeti, ali blagodeti za telo ne mogu se poreći. Asane i vežbe disanja zajedno smanjuju nivo stresa i anksioznosti, poboljšavaju san, pomažu u stabilizaciji raspoloženja, a takođe poboljšavaju zdravlje leđa i vrata, fleksibilnost i oblik tela.

Stoga, čak i ako se ne bavite jogom i ne planirate da joj se posvetite u budućnosti, određene vežbe koje su deo njenog režima, i dalje vam mogu biti od velike koristi. Otkrivamo vam tri koje možete lako uključiti u svakodnevne jutarnje rutine.

Abdominalni vakuum

Ovu poznatu vežbu odavno su prihvatili fitnes treneri, modeli i baš svi koji brinu o svojoj figuri. Trbušni vakuum pomaže u aktivaciji stomačnih mišića, onako kako se tokom redovnih treninga abdomena ne pokreću. Osim toga, ova vežba pomaže u postizanju tonusa crveta, organa digestivnog trakta i reproduktivnog sistema, ubrzavajući vaš metabolizam. Preporučuje se da se ova vežba izvodi ujutru, praktično odmah nakon buđenja na prazan stomak. 

Postupak: Udahnite duboko, naduvavajući stomak, i dok izdišete, uvlačite ga što dublje. Maksimalno zadržite dah i stomak u uvučenom položaju. Ne preporučuje se da se ova vežba izvodi tokom trajanja menstrualnog ciklusa, trudnoće ili oboljenja reproduktivnih organa. 

 Položaj psa koji gleda na dole

Možda je ovo jedna od najčešćih joga asana, koju rade mnogi koji se bave sportom. U jogi se ova vežba naziva Adho mukha svanasana, ali mi je znamo kao „pas koji gleda na dole“.

Radi se vrlo jednostavno: Iz stojećeg položaja ruke položite na pod što dalje od nogu. Koračate rukama napred dok su vam noge na mestu, sve dok ugao između nogu i tela ne bude oko 90 stepeni. Sada se savijte i povucite gluteus i pete na pod, sa glavom između ruku. Ako vam istezanje ne dozvoljava da pravilno izvedete ovu vežbu, uradite to tako što ćete ruke nasloniti na sofu. Ova vežba pomaže u ublažavanju bolova i stezanja u predelu grudi, istezanju zadnjeg dela butina i leđnih mišića.

Most

Ova asana nam je svima poznata sa časova klasičnog fitnesa. Međutim, u jogi se poza mosta izvodi nešto drugačije. Lezite na leđa, savijte kolena tako da stopala budu ravna na podu, a ruke pored vas. Iz ovog stanja podignite zadnjicu – telo bi trebalo da stvori pravu liniju od kolena do ramena i pravi ugao u kolenima. Dišite mirno i zadržite ovu poziciju nekoliko udaha. Poza mosta pomaže u izgradnji glutealnih mišića i kukova i istezanju leđnih mišića.

harpersbazaar.ru

Najnovije