Harper's Bazaar Srbija

5 joga asana koje možete raditi kod kuće

Joga je orijentalna disciplina koje je sve popularnija u današnjim stresnim vremenima, kada nam je potrebno opuštanje i relaksiranje.

Ako nikada ranije niste radili jogu možda vas ove vežbe mogu zastrašiti, možda brinete da niste dovoljno fleksibilni, u formi ili da ćete čak izgledati smešno. Ali, joga nisu samo one lude poze u obliku pereca koje su toliko popularne na društvenim mrežama.

Ukoliko želite da naučite neke osnovne poteze pre nego što pođete na čas, imamo za vas 5 joga asana koji će poboljšati fleksibilnost vašeg tela i koje možete raditi kod kuće.

Planinska poza (Tadasana)

via Gfycat

Ova poza izgleda lako, jer u osnovi stojite. Ali to je osnova za sve ostale joga asane. Početnici mogu sa lakoćom izvoditi ovu pozu.  Ova vežba može biti odlična za samopouzdanje i ublažavanje anksioznosti.

Da bi ste pravilno izveli ovaj stojeći balansirajući položaj, neophodno je da zauzmete stav raširenih stopala. Osetite noge, podignite i širite prste, a zatim ih spustite prema dole i spojite se sa zemljom. Uzemljite se i zamislite kao da pokušavate da izvučete korenje iz zemlje. Dišite.

Postavite karlicu u neutralni položaj i to tako što ćete opustiti mišiće zadnjice i donjeg dela leđa. Nakon toga, spojite stopala. Ispravite kičmu i zabacite ramena unazad i na dole.

Ruke su pored tela. Možete ih okrenuti i podići iznad glave ili ih jednostavno ostaviti na bočnoj strani butine. Važno je usredsrediti se na disanje. Najlakše i najefektivnije je raditi ovu vežbu zatvorenih očiju.

Uttanasana (Preklop)

Udahnite dok podižete ruke iznad glave u širini ramena. Dok izdišete povucite stomak duboko od dna karlice i nagnite se, savijajući se iz kukova. Kičmu držite pravo.

Stavite ruke ispred stopala ili pored stopala, ili se držite za zadnji deo zglobova. Sa sledećim udahom uhvatite se za noge ili butine, dokle vam dosežu ruke. Vrh unutrašnje strane butina uvucite malo unutra. Neka vam glava visi, a vrat neka bude opušten. Ostanite nekoliko udaha i izdaha u ovoj pozi.

Ukoliko osetite pritisak ili napetost u donjem delu leđa, možete saviti noge u kolenima.

Sa sledećim udahom lagano izađite iz položaja, završavajući u početnoj pozi.

Poza daske Phalakasana

Kako bi ste pravilno izveli ovu joga pozu neophodno je zauzeti četvoronožni položaj.

Oslonite se na dlanove i to tako da su vam ruke u širini ramena. Prste raširite kako biste imali bolji oslonac i ravnomerno rasporedili težinu tela na obe ruke. Kolena su na podu i u širini kukova. Ispravite leđa i gledajte napred. Lagano, kada ste spremni, polako ispravite jednu po jednu nogu unazad. Ovo je vrlo aktivna poza koja deluje na sve mišiće vašeg prednjeg dela tela.

Pas okrenut nadole (Adho Mukha Svanasana)

Ova poza izdužuje kičmu, isteže mišiće nogu i pomaže u varenju. Može vas osloboditi stresa, pomoći kod glavobolje i smiriti nervni sistem.

Ruke su vam u širini ramena, a kolena u širini kukova. Stopala odnosno prste takođe oslonite na pod. Udahnite i lagano krenite da podižete kukove na gore. Držite ruke dole, pritiskajte pod kroz spoljašnje ivice dlana i vrhove prstiju. Raširite prste i zamislite kao da rukama gurate pod. Istovremeno pokušajte da spustite stopala na pod. Noge su i dalje u širini kukova. U početku možete raditi i sa savijenim kolenima.

Opustite glavu i vrat i uperite pogled prema kolenima ili pupku. Dišite. Dok izvodite ovu asanu osetićete kako vam se kičma izdužuje, a lopatice i ramena šire duž kičme. Ostanite u ovoj pozi 5-10 udaha. Kada izlazite iz položaja prvo spustite kolena.

Dečja poza (Balasana)

via Gfycat

Na bilo kojem času joge ovo je dobra poza u kojoj želite da se odmorite i resetujete nervni sistem.

Kleknite na pod. Raširite kolena u širini kukova. Spustite zadnjicu između stopala. Izdahnite i krenite da se savijate prema podu napred, tako da vam stomak legne na butine. Položite ruke na pod uz vaš torzo, opustite ramena prema podu. Osetite kako težina prednjih ramena vuče lopatice preko leđa. Spustite čelo na pod. Možete da ostanete u ovoj pozi 30 sekundi do nekoliko minuta.

Najnovije