Harper's Bazaar Srbija

Da li je voda za detoksikaciju zaista dobra i zašto je svi piju

Otkrivmo šta je mit, a šta stvarnost!

Mnogi zdravstveni gurui kažu da im voda za detoksikaciju pomaže da smršaju, da ujednačava ten, i poboljšava raspoloženje. Hajde da saznamo šta je voda za detoksikaciju i da li je zaista toliko korisna kao što se o njoj govori.

Detoks voda nije ništa drugo nego obična voda u koju se dodaje razno voće, povrće i začinsko bilje. Recepata za takvu vodu može biti bezbroj: ovo je klasična kombinacija limuna, krastavca i mente, limuna sa đumbirom i, na primer, jabuke sa cimetom. Treba samo da isečete povrće i voće, stavite ih u bokal vode i pijete tokom celog dana.

Dijetetičari tvrde da vam voda za detoksikaciju može pomoći da izgubite kilograme. Međutim, ovo nije sasvim tačno. Zahvaljujući voću i povrću, voda za detoksikaciju ima bolji ukus od obične vode i pomaže da dobijete pravu količinu tečnosti.

Istraživanja takođe pokazuju da pijenje prave količine vode poboljšava raspoloženje i čini nas energičnijim i efikasnijim. Pored toga, voda za detoksikaciju može pojačati imunitet i zasititi telo vitaminima i mineralima – zahvaljujući voću, povrću i bilju koje joj dodate.

Ali što se tiče detoksikacije tela, ovo je, naravno, mit. Ne postoje studije koje dokazuju da voda za detoksikaciju može očistiti telo. Sam koncept detoksikacije mnogo je širi od pukog pijenja vode sa voćem i povrćem.

harpersbazaar.ru

Najnovije