Harper's Bazaar Srbija

Da li se znojite više nego obično?

Nije samo do vremena.

Tragovi znoja ispod pazuha i lepljivi dlanovi – neprijatan problem, posebno kada se spremate za izlazak sa voljenom osobom ili sastanak sa nekim važnim klijentima. Ali pre nego što okrivite vreme, zapravo postoji mnogo drugih mogućih razloga zašto se neprestano znojite.

Evo šest uzroka prekomernog znojenja i kako se nositi sa njima:

Stres

Kada vaš mozak opazi pretnju, to pokreće odgovor našeg tela „bori se ili beži“. Vaše telo prelazi u režim visoke uzbune i oslobađa kortizol i adrenalin. Znojite se da bi se telo ohladilo. Dakle, ako ste previše napeti pred veliku prezentaciju ili predstojeće rokove, odvojite malo vremena za sebe, udaljite se od radnog stola i uradite nekoliko vežbi disanja – to će vam pomoći da se ohladite.

Kofein

Na nesreću, vaša svakodnevna šoljica kafe mogla bi biti krivac za vaš neugledan “flaster znoja” ispod pazuha. Kofein koji se nalazi u kafi konstantno aktivira vaš nervni sistem i telo se znoji da bi regulisalo vašu unutrašnju temperaturu.

Vaša težina

Ako imate prekomernu težinu, to može doprineti problemu prekomernog znojenja. Visok nivo telesne masti povećava temperaturu tela. Takođe je potrebno više napora za kretanje sa većom telesnom težinom, a samim tim dolazi do pojačanog znojenja.

Podivljali hormoni

Vaš menstrualni ciklus, trudnoća i menopauza mogu prouzrokovati ozbiljne hormonalne promene i neravnotežu. Ovo povećava vašu osnovnu telesnu temperaturu zbog porasta nivoa progesterona. Takođe je razlog zašto mnoge žene tokom menopauze doživljavaju valunge, iznenadni osećaj vrućine po licu, vratu i grudima.

Lekovi

Lekovi poput antidepresiva i nekih sredstava za ublažavanje bolova mogu imati neželjeni efekat. Ako sumnjate da se zbog lekova prekomerno znojite, najbolje je da o tome razgovarate sa svojim lekarom.

Vežbe

I dalje osećate vrućinu satima nakon HIIT treninga? Povišena temperatura vašeg organizma može se zadržati nakon intenzivne sesije vežbanja. U ovom slučaju, možda to ipak neće biti toliko loše, jer bi moglo biti znak bržeg metabolizma, što vam pomaže da sagorite više kalorija.

foto:harpersbazaar.sg

Najnovije