Šta se desi kad držite dijetu Kim Kardashian sedam dana?

Istražili smo o kojoj tačno dijeti je reč.

Vratićemo se za trenutak, dve godine unazad, na crveni tepih prestižnog bala slavnih. Za veliki momenat – ulazak na Met galu u gala stilu, Kim Kardashian pripremala se nedaljama. Kako bi odgovorila na temu prestižnog modnog događaja, Gilded age, nekadašnja zvezda rijaliti programa, a danas preduzetnica i advokatica, obukla je haljinu koju je pre 60 godina nosila Marilyn Monroe dok je pevala “Happy Birthday Mr. President” Johny F. Kennedy-ju, a koju joj je muzej Ripley’s, u čijem je vlasništvu, “pozajmio” na samo pola sata, dok prošeta crvenim tepihom i slika.

Za tih 30 minuta slave, Kardashianka je morala da smrša oko osam kilograma, što je uradila za samo tri nedelje. Posle intervjua u kome je govorila o detaljima dijete i načinu ishrane, usledile su optužbe da šalje štetne poruke. Ona je za medije rekla da je dijeta za nju bila izazov, ali da se “nije izgladnjivala već je samo bila rigorozna”.

Brze dijete u svetu u kojem se konačno propagira zdrava i izbalansirana ishrana, više nisu moderne, ali ako vas zanima na koji je način Kim uspela da smrša, predstavljamo njenu dijetu, koju je osim ishrane pratilo vežbanje i nošenje sauna odela na dva sata svakog dana.

Iako Kim nije otkrila detalje dijete, mnogi su pretpostavili da se radi o keto, koja je trenutno jedna od najpopularnijih na svetu. Zasniva se na strogom ograničavanju unosa ugljenih hidrata u organizam – s tim da je Kim apsolutno izbacila ugljene hidrate, i konzumaciji proteina i zdravih masti.

Keto dijeta ima dva osnovna principa: drastično smanjenje unosa ugljenih hidrata uz povećani unos zdravih masti. Cilj je da se telo dovede u takozvanu ketozu. Po keto dijeti, raspored dnevnog unosa kalorija treba da izgleda ovako: 75 odsto kalorija koje dolaze iz masti,  20 odsto kalorija koje dolaze iz proteina, samo 5 odsto kalorija koje dolaze iz ugljenih hidrata.

Trebalo bi da znate da nije zdravo izgubiti toliki procenat masti za samo tri nedelje, a posebno ne smete da držite ovu dijetu ako inače kubirite sa kilogramima ili imate problema u ishrani.

Veliki broj lekara smatra da je zdravo gubiti po kilogram nedeljno, a ni da odmah u potpunosti izbacite šećer iz ishrane jer istraživanja pokazuju da kada se šećer eliminiše u potpunosti, javlja se psihološka potreba za njim, što dalje vodi ka prekomernom jedenju.

Takođe, mnogi postavljaju pitanje da li bi poznate ličnosti trebalo da savetuju ljude o ishrani, a vi znajte da, ako imate problema sa kilogramima ili želite da smršate, obavezno treba da se posavetujte sa stručnjakom za ishranu. I sama Kim je priznala da je nakon Met gale otišla na krofne i picu – što znači da je žudela za ugljenim hidratima, a onda se vratila izbalansiranoj ishrani. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Najnovije