Mršavljenje sa jogom: Zašto funkcioniše, kako da je praktikujete i tri najvažnija pokreta koja morate da znate

Izbor joge kao vežbi uz koje biste izgubili višak kilograma, možda nije najlogičniji na prvi pogled, ali isto tako nije uopšte loš izbor.

Ukoliko niste u formi i dugo niste vežbali, onda je izbor joge kao vežbi sa kojima ćete početi da se vraćate u formu, sjajna odluka.

Vežbe niskog intenziteta ne donose brze rezultate, ali su oni trajniji.

Takođe, uopšte ne mora da znači da joga neće doneti i brze rezultate, ukoliko recimo odaberete Aštanga ili Bikram jogu.

Međutim, ono što je najvažnije i razlog zbog koga se mi interesujemo za jogu, a ne za aerobik ili teretanu, jeste to što ova vrsta vežbanja sa sobom donosi vrlo važan deo koji se bazira na redukciji stresa i povezivanju sa samim sobom.

“Joga je skup disciplina, koje podrazumevaju fizičke, mentalne i spiritualne prakse, a stara je preko 5.000 godina. Na zapadu je mahom poznata kao fizička praksa, koja povećava snagu i fleksibilnost, te se bazira na vežbama disanja”, obrazložila je Sarah Highfield – poznata joga instruktorka iz Londona.

Uz jogu možete da poboljšate mentalno zdravlje, ponovo pronađete taj tako neophodan unutrašnji mir i balans, memoriju, ali i držanje, pa ćak i odložite starenje.

Generalno, redovnim praktikovanjem, joga će vam pomoći da postanete svesniji i savesniji u vezi svog tela i životnog stila. Mnogo ćete više pažnje obraćati na to šta konzumirate. Vremenom promeniće vam se način razmišljanja i pristup koji imate pri vođenju brige o svom organizmu.

Dakle, možda nećete izgubiti pet kilograma za nedelju dana, ali ćete na duge staze dobiti benefite koji mogu biti vidljivi tokom ostatka vašeg života.

Za postizanje najboljih rezulata važno je da vežbate redovno, a da tempo bude primeren vama.

“Joga uvek treba da bude aktivnost kojoj ćete se radovati. Nemojte da se forsirate i u startu pokušavate ono što recimo ja kao trener radim godinama – vežbam tri puta nedeljno po 45 minuta do sat vremena. Stići ćete i do toga i da, taj tempo će sigurno dati najbolje rezultate, ali je sasvim ok ako počnete sa vežbama od po pola sata. Tri puta nedeljno, svaki drugi dan, svaki dan? Izbor je vaš. Dok god se osećate dobro”, objašnjava Sarah.

Prema tome, šta čekate? Investirajte u dobru joga podlogu, raspitajte se o najboljim kursevima u vašem gradu, kako izgledaju treninzi i za početak pokušajte sami putem YouTube kanala da savlade neke osnovne pokrete ili sane, kako se nazivaju u joga svetu.

Tri najefektnije asane koje početnicima pomažu pri bržoj izgradnji mišića i mršavljenju, jesu poza psa sa podizanjem, zatim tvist ove poze i malasana čučanj.

Kako se izvode ove asane pogledajte u nastavku. Što više ponavljanja, tu je naravno i više rezultata.

Priredila: M.B.
Foto: Shutterstock

 

Najnovije