Harper's Bazaar Srbija

Nauka kaže: vruća kupka ima iste zdravstvene prednosti kao trening

Mi se s tim možemo potpuno složiti.

Ako ste izbegavali dobru staromodnu kupku ovu lošu naviku morate promeniti. U stvari, istraživanje kaže da kupanje u vrućoj vodi zapravo stimuliše iste zdravstvene koristi izazvane vežbanjem. Ovo možda sugeriše da bi trebalo više vremena provoditi opuštajući se, a manje vremena vežbajući. Kako to znamo?

Istraživači Nacionalnog centra za sport i vežbanje na Univerzitetu Loughborough u Velikoj Britaniji uradili su istraživanje i uključili 14 muškaraca. Dodelili su im sat vremena vožnje biciklom ili kupanje u trajanju od sat vremena (znamo šta bismo izabrali) i zaključili da su oni koji su provodili svoje vreme kupajući se postigli slične zdravstvene koristi kao i oni koji su vežbali.

Dok su biciklisti prirodno sagorevali više kalorija, zanimljivo je da su kupači u proseku sagoreli 140 kalorija – otprilike isto koliko i za 30-minutnu šetnju. Uz to, istraživači kažu da su oni koji su se okupali imali istu poboljšanu sposobnost kontrole šećera u krvi.

“Mnoge kulture se zaklinju u blagodeti tople kupke”, rekao je Steve Faulkner, vodeći autor studije, za The Conversation. „Ali tek nedavno je nauka počela da razume kako pasivno zagrevanje (za razliku od vrućine i znojenja od vežbanja) poboljšava zdravlje.“ Iako je očigledno potrebno obaviti još istraživanja, čini se da nikada nije bilo boljeg izgovora da se noge dignu i uživa u kadi.

harpersbazaar.com.au

Najnovije