Harper's Bazaar Srbija

Šta nam uništava preko potreban imunitet

Imunitet – najčešća tema o kojoj se raspravlja proteklih dana. Šta je imunitet? Zašto je važan? Kako ga izgraditi i održavati? Međutim malo je toga rečeno na temu uništavanja imuniteta. Smetnuvši s uma ovako važnu činjenicu, donosimo sebi više štete nego koristi.

Da se podsetimo. Imunitet je dakle sposobnost ljudskog organizma da se odbrani od infekcija, bakterija i virusa. Jednostavno, što jači imunitet – to bolje opšte zdravlje. Snažan imunitet funkcioniše poput dobro uhodanog mehanizma koji blokira negativne spoljašnje uticaje. Samim tim imunitet zaustavlja napad štetnih faktora na naš organizam.

Svesno ili nesvesno svakodnevno uništavamo svoj imunitet. Poznati činioci poput alkohola, cigareta, gaziranih pića, masne i konzervirane hrane i sl utiču na smanjenje funkcije našeg imunog sistema. Paradoksalno je zapravo to što stvari u kojima kako se čini najviše uživamo dovode do toga da naš imunitet slabi.

Prva na listi stvari koje treba u širokom luku da izbegavamo kako bi zadržali naš imunitet na zadovoljavajućem nivou jeste SO. Nažalost so je namirnica bez koje nam se čini da hrana nije dovoljno ukusna. Navika konzumiranja velike količine soli u ljudskoj ishrani je duboko ukorenjena iako istu veoma lako mogu da zamene drugi prirodni začini, ne narušavajući kvalitet niti ukus hrane. Istraživanja pokazuju da pojedinci koji konzumiraju više od preporučenih 5 grama soli dnevno, imaju izražen pad imuniteta. Najviše soli ima u brzoj hrani, s toga je preporučljivo da istu izbegavate.

Druga namirnica gotovo da deli prvo mesto sa gore navedenom. ŠEĆER – slatki ubica imuniteta. Veća količina šećera u toku dana proporcionalna je smanjenju našeg prirodnog odbrambenog mehanizma. Sladokuscima se neće svideti činjenica da se šećerom hrane patogene bakterije koje napadaju njihov organizam, te da se isti umesto da brani naše zdravlje troši na izbacivanje šećera iz krvi. Može se slobodno reći da šećer podmuklo odvlači naš imunitet od spoljašnjih pretnji, omogućavajući bakterijama da se slobodno razmnožavaju.

Na visokom trećem mestu je CRVENO MESO. Ukoliko niste spremni da svim oblicima mesa i mesnih prerađevina kažete NE – preporuka nutricionista je da u najboljem slučaju crveno meso zamenite belim, ili ribljim. Iako su nam za snažan organizam potrebni proteini, isti se ne nalaze isključivo u crvenom mesu. Veliki broj namirnica biljnog porekla je takođe bogat proteinima, a da pri tom ne narušava naš imuni sistem.

Na četvrtom mestu nalazi se SAN , odnosno nedostatak istog. Potpuno zanemaren ali veoma važan faktor za jak imunitet. Premoren organizam, kom nije obezbeđena dovoljna količina sna podložniji je napadu bakterija i virusa, pokazuju brojne studije. U proseku odrasloj osobi treba od 6-8h časova čvrstog sna. Preporučljivo je da san ne bude isprekidan i ukoliko priroda vašeg posla dozvoljava, obezbedite sebi i kraći popodnevni odmor. Naš je organizam mašina koja bez prestanka radi. Najveću snagu svom telu obezbeđujete kada se dobro naspavate i odmorite.

Najnovije