Zbogom šljokice?

Možda uveseljavaju nas, ali ne i našu planetu...

Da li odluka Evropske unije o zabrani šljokica predstavlja njihov kraj ili pak povod za osvešćivanje i promenu?

Na sreću, pre će biti da je reč o ovom drugom. Iako zabrana šljokica još uvek ne dopire mimo granica EU, sve je više beauty brendova koji se okreću njihovoj manje štetnoj alternativi, bez obzira na to da li je njihova matična zemlja ‘pogođena’ ovom odlukom ili ne. Jer da, razlog zbog kog su šljokice na meti upravo je ekološke prirode.

Za razliku od drugih zagađivača, mikroplastika (od koje su šljokice napravljene) može se smatrati najopasnijim. Sa sposobnošću da se beskonačno razlaže, lako dolazi do zagađivanja ekosistema, a stručnjaci ističu da je voda najugroženija. Dodatna opasnost leži u činjenici da je mikroplastiku gotovo nemoguće iščistiti.

Ekološki prihvatljiva varijanta našeg omiljenog makeup dodatka izrađuje se od celuloze, ali treba naglasiti da ovde nije važno samo stvoriti održiv proizvod, već i isto takvo pakovanje. Još jedan izazov sa kojim se brendovi mogu suočiti jeste i raspon boja i nijansi ‘ekošljokica’ budući da je izbor pogodnih materijala još uvek pomalo ograničen.

Koliko će vremena biti potrebno da se celokupna beauty industrija ‘prebaci’ na održivo razmišljanje, a samim tim i održivi rad, pitanje je. Osim toga, zanimljivo je da šljokice koje se nalaze na odeći nisu zabranjene, dok je tipičan party šešir sa šljokicama zabranjen, što pokazuje da nam i u ovom ekološkom pitanju ponovo nedostaje doslednosti.

Foto: Profimedia

Tekst: Harper’s Bazaar Srbija

Najnovije