Harper's Bazaar Srbija

Tragovi topline: Savršeni parfemi za ledeni zimski ugođaj

Parfemske arome poput ovih biće savršen kompliment ledenim zimskim danima koji su pred vama

Iako se same mirisne note ne moraju nužno pripajati određenom godišnjem dobu, postoji nešto u toplim i raskošnim notama koje pružaju savršen osećaj ušuškanosti kada živa zađe u jednocifrene ili čak negativne brojeve. U moru maštovitih nota i kombinacija, postoji nekolicina onih koji će vas s lakoćom teleportovati u skroviti oblak topline.

VANILA

Verovatno jedna od prvih asocijacija parfemskih mirisa za zimski period – vanila. Neprikosnovena kraljica mirisnih nota komfora. Njena raskošna aroma vas u trenutku obavija u osećanje toplog zagrljaja. Slatkaste bazne note vanile predstavljaju plodno tle za dalje kombinovanje sa začinima, cvetnim notama ili citrusima, što dodatno definiše miris, te parfemi na bazi vanile mogu biti opuštajući, zavodljivi, pa i osvežavajući.

DUVAN

Iako se na prvi pogled čini kao miris koji većina teži da izbegava, note duvana u parfemskim paletama dodaju određenu dozu tajanstvenosti i dašak luksuza. Raskošnu aromu lista duvana čine slatkaste i zemljane note, koje se iznenađujuće dobro kombinuju sa čitavom paletom drugih nota, što čini list duvana jednom od najprilagodljivijih mirisnih nota.

SANDALOVINA

Naizgled egzotičan, miris sandalovine predstavlja pravo ukrštanje nota – od cvetnih, preko biljnih do drvenastih. Njegova blaga slatkoća dodaje na raskošnosti mirisa, koji je najčešće okarakterisan kao nežan i topao, s dozom senzualnosti kojoj doprinosi mošusna završnica.

PAČULI

U moru mošusno-drvenastih nota, pačuli se izdvaja kao neočekivani heroj. Reputacija pačuli mirisa se kroz decenije menjala, te je od ekskluzivno muškog, preko ‘’prljavog’’ mirisa, sada izgradio vernu bazu obožavatelja svojih jedinstvenih drvenastih i biljnih nota. Citrusne note će razbiti prodornost nota pačulija, dok će drvenaste note kedrovine pružiti dozu komfora, a koža će pačuliju doprineti na dozi senzualnosti.

ZAČINI

Mirise zime često povezujemo sa hranom, te je neizbežno iste pronaći i u parfemskim notama. Cimet ćete s lakoćom osetiti u orijentalnim kreacijama, koji će biti praćen medom ili blago začinjen notama bibera. Ukoliko on nije vaš prvi izbor, možda sebe vidite u tragovima kardamoma i kima, ili pak visprenosti nota kafe i kakao zrna. Svakako, izbora je pregršt.

Tokom zime receptori mirisa su manje osetljivi, a sami mirisni molekuli se sporije kreću, te se radije opredelite za koncentrovanije formule poput parfema, umesto toaletnih voda kako bi mirisne note što duže cvetale na vašoj koži. Dodatno, ‘’zimski’’ parfemi često imaju i intenzivan silaž – trag mirisa koji ostaje iza vas, a samu dugotrajnost i intenzitet mirisa možete pospešiti nanoseći parfem na nekoliko ključnih tačaka – iza ušiju, na pregibe laktova i na zglobove ruku.

Otkrijte savršene mirisie koji prate hladne temperature i pružite svojoj koži luksuzni doživljaj topline:

Free Shape Maha The Gratest Soul

Free Shape Maha The Gratest Soul edp 100ml, 22.890 dinara

Jean Paul Gaultier Scandal Le Parfum

Jean Paul Gaultier Scandal Le Parfum edp 50ml, 12.690 dinara

Acqua di Parma Zafferano

Acqua di Parma Zafferano edp, 12.360 dinara

Byredo Tobacco Mandarin

Byredo Tobacco Mandarin edp 50ml, 34.020 dinara

Foto: Promo, Unsplash, Chanel FW-2023 Collection

Tekst: Nataša Milošević

Najnovije