10 najboljih spa centara na svetu

Hramovi harmonije i duhovnog mira

spa

Svet luksuznih spa centara pruža mnogo više od običnog opuštanja. Ovi prostori su utočišta za dušu, gde se vrhunski tretmani stapaju sa zapanjujućim prirodnim okruženjem i besprekornom uslugom. Kada se radi o vrhunskim wellness destinacijama na globalnom nivou, pažljivo su birani najistaknutiji spa centri širom sveta. Među brojnim izuzetnim kandidatima, izabrano je samo deset koji se izdvajaju svojim jedinstvenim pristupom, bogatim kulturnim nasleđem i neponovljivim iskustvima. Ovi spa centri nisu samo mesta za fizičko lečenje, već i hramovi harmonije i duhovnog mira, gde se posetioci ponovo povezuju sa prirodom i sobom. U nastavku vam predstavljamo najekskluzivnija wellness utočišta koja 2024. godina donosi, svako sa svojom jedinstvenom pričom i neponovljivom atmosferom.

Joali Being, Maldivi

Maldivi su oličenje sanjivog odmora na plaži, ali kada to kombinujete sa prvim posvećenim wellness odmaralištem u zemlji, očekuje vas prava poslastica. Fokusiran na četiri stuba—um, koža, mikrobiom i energija—Joali Being nudi mnogo više od običnog spa centra. Ovde su dostupni praktičari specijalizovani za kinesku medicinu, ajurvedu, naturopatiju i ishranu za vođenje. Enciklopedijski meni tretmana pokriva uobičajene sumnjivce, kao i one manje poznate, poput chi nei tsang, vekovnog abdominalnog masaža ukorenjenog u kineskoj filozofiji qi. Takođe je dom mnogim superlativima: prva krioterapijska komora arhipelaga, najveći fitnes centar u regionu, jedinstvena soba za zvučnu terapiju.

Chenot Palace Weggis, Cirih

Pre pola veka, italijanski doktor Henri Chenot postavio je sebi pitanje staro koliko i svet: Kako možemo živeti večno? Iako besmrtnost možda, nažalost, nije moguća, zaključio je da ljudsko telo može živeti do 120 godina ako se ozbiljno shvati. Ali kako? Predstavljamo Chenot metodu, preventivni medicinski pristup koji vitalizira ljudski život na duže vreme. Hiljade ljudi—neki radoznali da vide da li je ta priča istinita, neki stalni povratnici hrle u vodeću banju, Chenot Palace Weggis. Od pažljivog oka za detalje do očaravajućih pogleda na Švajcarske Alpe i jezero Lucern, postoji razlog zašto je medicinska banja široko prepoznata kao jedan od najboljih programa detoksikacije na svetu. Tokom standardnog sedmodnevnog povlačenja, vaš boravak je omeđen detaljnim konsultacijama sa raznim doktorima, nutricionistima i terapeutima kako bi vam objasnili program—zapravo, Chenot je manje kao banja a više kao naučni retreat. Poseta je prilika da saznate više o svom telu, njegovim imunim odgovorima i kako da svoja saznanja primenite nakon boravka. Naravno, uključeni su i divni masaži i tretmani lica, kao i drugi načini za opuštanje, poput joga sesija i aqua terapije.

Amanemu, Japan

Tokio i Kjoto možda privlače najviše pažnje, ali prava lepota Japana leži u njegovim ruralnim destinacijama. Smešten na istočnom rubu prefekture Mie u nacionalnom parku Ise-Shima, Amanemu nije najlakše pristupačan. Međutim to takođe znači da je ovo osamljeno utočište idealno pozicionirano za opuštanje. Ono što stvarno izdvaja Amanemu spa od ostatka izvanrednog portfolija Aman grupe luksuznih nekretnina širom sveta je pristup mineralima bogatim vodama koje napajaju ne samo dva otvorena bazena, već i svaku spavaću sobu. Sam spa se prostire na oko 2.000 kvadratnih metara, a veliki bazeni napajani toplim izvorima su krunski dragulji. Ležaljke su strateški postavljene po bašti spa centra, a uvučeni ognjište dodatno poboljšava iskustvo. Oni koji žele svoj prostor mogu rezervisati par privatnih paviljona uz dodatnu naknadu.

Eynsham Baths u Estelle Manor, Engleska

Pet godina u izradi, otvaranje banje Eynsham Baths u Estelle Manor u Kotsvoldsu je iščekivano kao i samo otvaranje kuće ranije ove godine—a apsolutno vredi čekanja. Proslava drevnih rituala pomešanih sa malo moderne nauke, to je neoklasična vila inspirisana rimskim kupatilima koja sadrži 3.000 kvadratnih metara prefinjenog spa prostora. Kada se prijavite i budete sprovedeni kroz svlačionice u glavni tepidarijum, teško je ne biti zadivljen samom skalom i dizajnom potpuno mermerne glavne hale za kupanje. Ali, sitni detalji su ti koji zaista podižu ovo spa iskustvo na viši nivo: pončo zamenjuju bade mantile kao izbor odeće; tiho pevanje koje se čuje kroz spa centar gotovo je neprimetno, ali vas podsvesno stavlja u odmah opušteno stanje uma; saunu od sena, tako nazvanu jer ima bale sena pričvršćene za plafon kako bi se održavala suva toplota, prožima lavanda, što vas navodi da se zapitate zašto sve saune nemaju neku vrstu mirisnog iskustva. Đavo se krije u detaljima ovde.

Dior Spa u hotelu Plaza Athénée, Pariz

Dvaput godišnje, blistava armija kupaca, urednika, zvezda i influensera spušta se u Pariz na najstilizovaniji svetski sajam: Nedelju mode. A kada je reč o smeštaju, iskusni profesionalci znaju da morate rezervisati rano—barem ako želite da budete u jednom od gradskih hotela u kojem se treba videti i biti viđen. Na tom frontu, malo hotela rangira se tako visoko kao Hôtel Plaza Athénée, koji datira iz 1913. godine—a nakon velike renovacije Dior Spa, koja je ponovo otvorena u jesen 2023. ima još jedan hitan razlog za posetu. Postoji zapanjujući niz tretmana koje možete isprobati, osim ako niste tu samo da biste uživali u sauni i hamamu. Dok tri glavna rituala spa centra—punjenje energije, oporavak i odmor—mogu delovati jednostavno na površini, način na koji domaći “stručnjaci za dobrobit” pomažu da postignete te ciljeve je malo složeniji, oslanjajući se na vrhunsku tehnologiju. Možda je najimpresivnija Dior Light Suite, koja koristi LED svetla raspoređena po plafonu da iskoristi moć sunca i telesnih cirkadijalnih i hronobioloških ritmova.

Forestis, Italija

Unutar modernog spa kompleksa Forestis, koji se prostire na više od dve hiljade kvadratnih metara i dva sprata—naći ćete nešto poput modernog nordijskog Diznilenda za odmor i oporavak. Tu su svi standardni spa sadržaji, naravno, ali i slane parne kupke, tople sobe mirisane lokalnim biljem i saune postavljene na savršeno kalibrisanu temperaturu. Kao što je običaj u ovom delu Evrope, unutar kabina se očekuje nagost, ali postoji i sauna i parna soba pored bazena gde manje hrabri mogu zadržati kupaće kostime. Za one koji se osećaju posebno odvažno, tu je i spoljna finska sauna sa velikom kadom za hladno uranjanje posle, koja se puni ledenim vodama direktno iz planine. Forestisov jednostavan pristup wellnessu potiče od njegove slavne istorije kao mesta za oporavak. Avanturistički nastrojeni mogu čak isprobati Wyda sesiju, milenijumsku praksu energetskog istezanja poznatu kao joga Kelta—ali unutar spa centra, naglasak je čvrsto na metodama lečenja preuzetim iz prirodnog okruženja odmarališta. Ovde ćete se zaista osećati kao jedno sa šumom.

Lanserhof Sylt, Nemačka

Najnovija destinacija Lanserhofa, na ostrvu Sylt uz severnu obalu Nemačke, prati koncept koji je nastao pre više od tri decenije u Lansu, tirolskom alpskom odmaralištu u Austriji: da creva, jednom očišćena i detoksifikovana, imaju zapanjujuću sposobnost da pokrenu telo ka zdravlju i vitalnosti. Upareni sa najmodernijim dijagnostičkim analizama i opsežnim fizičkim i psihološkim procenama, tretmani fokusirani na creva u Lanserhofu informišu individualizovane protokole koji mogu uključivati naturopatiju i hronomedicinu (mapiranje budućih bolesti), kao i ukupnu regeneraciju. Postoji mnogo opcija ovde, ali vaš put će verovatno biti veoma propisan. Uzorak onoga što je ponuđeno: “intermitentni hipoksični trening” (koji uključuje udisanje različitih nivoa kiseonika kroz specijalizovanu masku za disanje radi poboljšanja energije), abdominalni masaži za stimulaciju varenja, tretmani algama za celo telo i refleksologija za opuštanje, kao i hipnoterapija, kao i tradicionalnije vežbanje, masaže i refleksologija.

Golden Door, Kalifornija

Najnovija destinacija Lanserhofa, na ostrvu Sylt uz severnu obalu Nemačke, prati koncept koji je nastao pre više od tri decenije u Lansu, tirolskom alpskom odmaralištu u Austriji: da creva, jednom očišćena i detoksifikovana, imaju zapanjujuću sposobnost da pokrenu telo ka zdravlju i vitalnosti. Upareni sa najmodernijim dijagnostičkim analizama i opsežnim fizičkim i psihološkim procenama, tretmani fokusirani na creva u Lanserhofu informišu individualizovane protokole koji mogu uključivati naturopatiju i hronomedicinu (mapiranje budućih bolesti), kao i ukupnu regeneraciju. Postoji mnogo opcija ovde, ali vaš put će verovatno biti veoma propisan. Uzorak onoga što je ponuđeno: “intermitentni hipoksični trening”, abdominalne masaže za stimulaciju varenja, tretmani algama za celo telo i refleksologija za opuštanje, kao i hipnoterapija, kao i tradicionalnije vežbanje, masaže i refleksologija.

Sha Mexico, Meksiko

Otac i sin Alfredo i Alejandro Parietti osnovali su Sha 2008. godine, a njihova prva klinika u Alikanteu, Španija, stekla je priznanja i nagrade kao pionirski spa centar na čelu wellness talasa. Njihova druga lokacija, u Costa Mujeres, Meksiko, otvorena je početkom 2024. godine—a ovde ima isto toliko soba za tretmane koliko i soba za goste. Neke su za tradicionalne spa ponude kao što su masaže, tretmani lica i zvučne kupke. Ali većina je za naprednije poduhvate: zamislite IV terapije ozonom, transkranijalne električne stimulacije, vežbe u virtuelnoj realnosti, krioterapiju, infracrvenu terapiju i još mnogo toga. Tu je i značajan broj medicinskih tretmana: ovde možete uraditi dijagnostičke testove, kao i čišćenje zuba, testove osetljivosti na hranu i preglede hormona. Oni koji dolaze u Sha obično traže kompletan zdravstveni i wellness preokret, a ne jednostavno putovanje za odmor i opuštanje—a to je upravo ono što ćete naći.

Six Senses Vana, Indija

Čim zakoračite kroz vrata paviljona za dolazak u Six Senses Vana, znate da ste prešli prag nekog posebnog mesta. Prvi put otvoreno kao jednostavno Vana 2014. godine od strane Veera Singha, himalajsko odmaralište brzo je steklo reputaciju kao jedno od najrestorativnijih destinacija na svetu, kako zbog suptilnog luksuza svog dizajna, tako i zbog širine wellness tradicija koje nudi. To je jedno od retkih mesta na svetu, na primer, koje nudi tibetansku medicinsku praksu Sowa Rigpa, koju ovde pružaju terapeuti obučeni u Dalai Laminom tibetanskom medicinskom i astro institutu. Sam Dalai Lama posetio je odmaralište 2016. godine. Pre dve godine imanje je preuzeo Six Senses, hotelski brend koji se etablirao kao pionir u pružanju uspešnog spoja luksuza, održivosti i wellnessa. Naravno, bilo je nekih sumnji od strane dugogodišnjih obožavalaca Vane, ali većina tih sumnji pokazala se neosnovanim.

Foto: Instagram, Unsplash

Najnovije