Dopamin dekor: Boje koje podižu raspoloženje

Dašak inovacije i vedrine za vaš dom

boje

Letnji trendovi boja za 2024. donose osvežavajući dašak inovacije i vedrine u naše domove i svakodnevni život. Svako leto donosi osvežavajuću paletu boja sa poslednjih modnih i dizajnerskih sedmica. Boje imaju moć da transformišu prostor i utiču na naše raspoloženje, odražavajući trenutne društvene i ekonomske promene. Ove sezone najpopularnije nijanse uključuju zemljane tonove, sunčane akcente i razigrane jarke boje, viđene svuda, od Milanske nedelje dizajna do pariških pista.

Leto 2024. je u znaku smelog izražavanja i bezvremenske udobnosti. Bilo da preferirate smelost jarke roze i blistavo crvene ili umirujući zagrljaj smeđih i zelenih tonova, za svakoga postoji trend ove sezone. U nastavku, otkrijte kako ovih šest trendova boja može obogatiti vaš prostor i podići raspoloženje na novi nivo.

Hot pink

Hot pink je akcentna boja koja će svaki dom učiniti vedrim i veselim. Nešto iznenađujuće što se pojavljuje na nedavnim sajmovima i lansiranjima je prisustvo izražajnih jarkih boja. Porast globalnih pretraga za ‘jarka roze stolica’ i ‘jarka roze kancelarijska stolica’ kao srodni upit na Google Trends-u je zanimljiv primer kako privlačnost visokooktanskih boja utiče na enterijere.

Blistava crvena

Crvena je još jedna izuzetno popularna boja ove sezone. Pojavljuje se u jednobojnim aplikacijama kako u odeći, tako i u enterijerima. Slučajno, ova nijansa je imala viralan trenutak na TikToku ranije ove godine, sa dizajnerskim entuzijastima koji su propovedali vrline “neočekivane crvene teorije”. Neočekivana crvena propagira ideju da će dodavanje crvenog elementa bilo kom enterijeru automatski poboljšati prostor. Teorija, koja zvuči dovoljno jednostavno, izazvala je hiljade komentara i može se svesti na teoriju boja. Crvena će se istaknuti u odnosu na boje koje su nasuprot i pored nje na točku boja—zelena, narandžasta i ljubičasta. Bez obzira na TikTok teorije, to je klasična, a ipak razigrana nijansa, koja će sigurno ostati relevantna i u mnogim narednim sezonama.

Zemljana braon

Braon boja je zauzela centralno mesto kao odgovor na trenutnu ekonomsku i političku klimu. U vremenima nesigurnosti i previranja, boje koje su prizemne, bliske i pouzdane poput zelenih i braon preuzimaju vođstvo. Prirodni i organski kvaliteti postaju od presudne važnosti za potrošače, kako u odeći, tako i u domu.

Iako nas braon povezuje s prirodom, dizajneri enterijera takođe opisuju „tiho luksuznu braon“ kao novu neutralnu boju. Postoji evolucija u načinu na koji koristimo braon u savremenim enterijerima. Videli smo povećanu upotrebu antikviteta od ‘braon nameštaja’, više drvnih radova sa prirodnim tonovima drveta, pa čak i braon tapacirunga.

Puter žuta

Ova kremasta, svetla nijansa se koristi u tapetama, bojama i manjim akcentima poput jastuka i lampi, služeći kao suptilan, ali efikasan podizač raspoloženja. To je primer onoga što Pinterest naziva „dopamin dekor“—pojam pretrage koji je platforma zabeležila povećanje od 280% pred leto.

Terakota

Boje inspirisane pustinjom su takođe bile popularne u poslednje vreme, a terakota je istaknuta ovog proleća. Zašto? Pruža bogat, zemljani osećaj, popularan u dnevnim sobama i spoljašnjim prostorima. Plus, ona bez problema spaja unutrašnje i spoljašnje estetike. Podseća na šik ostrvski resort na odmoru. Uključivanje terakota nijansi kroz keramiku, mekane tkanine ili obojene zidove može doneti tračak odmora u svakodnevni život.

Bogata zelena

Konačno, duboke, bogate zelene boje (pomislite na smaragdnu) su u trendu. Zelena je slična braon po tome što je takođe prizemna boja. Ali dizajnerima se sviđa što ima malo više živosti. Zelena se oseća kao sofisticirana i promišljena alternativa sigurnijim neutralnim bojama.

Foto: Instagram, Unsplash

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije