Harper's Bazaar Srbija

Neočekivana crvena: Da li ona čini da soba izgleda bolje?

Iako zvuči dosta jednostavno, ova teorija je izazvala hiljade različitih stavova

crvena

Otkako je dizajnerka enterijera, Taylor Migliazzo Simon, predstavila svoju teoriju ,,neočekivane crvene”, ova boja je počela ponovo da se pojavljuje na svakom koraku. Neočekivana crvena zapravo podrazumeva dodavanje bilo čega crvenog, bilo velikog ili malog, u sobu gde uopšte ne pristaje, i automatski izgleda bolje. Iako zvuči dosta jednostavno, ova teorija je izazvala hiljade različitih stavova. Zato smo odlučili da sagledamo sve dobre i loše strane ovog trenda i potvrdimo da li ona čini da soba izgleda bolje.

Najdominantnija boja spektra

Crvena je upadljiva, hrabra i zavodljiva boja. Predstavlja najdominantniju boju spektra i lako privlači pažnju recipijenta. Iako dodavanje crvene u enterijer predstavlja jedan od najstarijih trikova kojima se dizajneri služe, proteklih godina ova boja gotovo da je izašla iz upotrebe. Dugo smo viđali bele ili monotone prostore i mislimo da je pravo vreme da ponovo unesemo boju u naš dom. Kada se pravilno koristi, crvena može biti sofisticirana i šarmantna, ali postoji mnogo faktora koji utiču na njeno uklapanje u postojeći ambijent.

Konsultujte točak boja

Kada se primenjuje crvena boja sve se svodi na nijansu, zasićenost i sjaj. Ovi faktori se moraju neprimetno uklapati u već postojeće boje, koje preovlađuju u prostoru. Najbolje je da konsultujete točak boja, kako bi ste postigli željeni efekat. Tople boje poput žute ili narandžaste, načiniće da se crvena boja stopi sa njima. Ukoliko tražite veći kontrast, možete je upariti sa komplementarnom zelenom ili tirkiznom bojom. Na ovaj način istaći ćete vrednost obe boje. Međutim zbog njihove prodornosti savetuje se da ih pažljivo koristite.

Koristite je u detaljima

Psihologija boja navodi na pažljivo korišćenje crvene boje. Razlog je činjenica da ova boja izaziva blago ubrzanje srčanog i respiratornog ritma, kao I povećanje krvnog pritiska. Ova fiziološka reakcija na crvenu boju utiče na naše ponašanje. Stoga je dozirajte u vidu sitnijih komada nameštaja i dekorativnih detalja. Možete uključiti crvenu boju putem rama za sliku ili ogledala, lustera, keramike, ili upečatljive fotelje.

Foto: Instagram

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije