Harper's Bazaar Srbija

5 rešenja za vizuelno proširenje vašeg doma

Tranformišite percepciju stvarnosti i načinite svaki prostor lepšim

U domenu dizajna enterijera, stvaranje iluzije većeg prostora i viših plafona je željena veština. Bez obzira da li radite sa kompaktnim prostorom ili sobom veće kvadrature, određeni trikovi mogu se poigrati sa vizuelnom percepcijom i otvoriti vaš dom.

Okrečite celu prostoriju istom bojom

Ukoliko volite dramatične boje, jedna od najčešćih grešaka koje možete  napraviti jeste da ofarbate zidove i plafon različitom bojom. Najlakši, ali najefikasniji način proširenja prostorija je farbanje sobe istom bojom. Ukoliko želite dodatno da se poigrate sa percepcijom, možete implementovati gipsane radove na samom plafonu, umesto na preseku zidova i tavanice.

Unesite reflektivne površine

Reflektivne površine učiniće svaki prostor većim. Pored ogledala, isti efekat možete postići sa sjajnim pločicama, mermerom, lakiranim nameštajem i visoko sjajnim detaljma, sa zlatnom ili bronzanom patinom.

Okačite velika umetniča dela

Umesto postavljanja više manjih slika ili poliptiha, okačite jedno veliko umetničko delo. Po uzoru na galerijske prostore, privucite pogled na jednu tačku fokusa. Negativan prostor učiniće da vaša soba odiše prozračnom atmosferom.

Usmerite pogled ka visini

Vertikalne linije su jako vredne pri stvaraju iluzije višeg prostora i vode pogled ka visini. Ovaj efekat možete postići kačenjem zavesa i visećih elemenata pri samom vrhu zida, nadomak plafona, kao i vertikalnim prugama na zavesama i zidovima.

Odvojite nameštaj od zida

U prostoriji manje kvadrature, primamljivo je da postavite nameštaj uz zidove kako bi što bolje iskoristili prostor. Međutim ukoliko odvojite jedan, ili više komada nameštaja od zida, stvorićete iluziju većeg prostora i učinićete da soba diše.

Foto: Instagram, Profimedia

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije