8 najboljih mesta na koje možete da putujete sami

Ovo nisu samo saveti za avanturiste - ovo je jedan sasvim nov način povratka sebi.

Nakon teške godine provedene u karantinu i zatvorenih granica, ponovno istraživanje novih mesta je sve što nam je potrebno za mentalno zdravlje (ne sumnjamo da bi vam i doktor ovo propisao). Ako osećate da vas zatvorenost u “četiri zida” i svakodnevica guše, onda je pravo vreme da odigrate na kartu “vremena za sebe”.

Odabir idealne destinacije za ovakvu solo avanturu ne mora nužno da bude težak ako znate odakle da krenete sa pretragom.

Šta čini jedno mesto savršenim za one koji putuju sami? Pre svega sigurnost. Koliko je zemlja i grad u koji putujete siguran (kakva je stopa kriminala). Mogućnost da upoznate nove ljude, kao i gostoljubivost domaćina takođe su na vrhu liste prioriteta. Uvek proverite kako funkcioniše infrastuktura: javni prevoz, načini plaćanja – budite spremni za ono što vas čeka.

Donosimo vam neke od najlepših i najsigurnijih destinacija, a u zavisnosti od preferencija, na vama je samo da odlučite jeste li za mir i prirodu ili urbano istraživanje nekih od najšarmantnijih gradova sveta.

Amsterdam, The Netherlands

Amsterdam povezuje mnoge ljude koji se zadržavaju kraće ili duže vreme u njemu – bilo da putuju iz zabave ili su digitalni nomadi. Hosteli su puni druželjubivih ljudi koji dolaze sa svih strana sveta, a i sami domaćini često organizuju razne evente kako bi omogućili ljubiteljima putovanja da se upoznaju i razmene svoja iskustva.

Snalaženje po gradu lala je veoma jednostavno. Gradski prevoz besprekorno funkcioniše a tu su i bicikli kojima se možete još lakše kretati po gradu. Ako ste ljubitelji umetnosti na raspolaganju su vam mnogi muzeji, a najbolji pogled na čitav grad imaćete sa Dam Skvera. Jordaan area je mesto koje ćete posetiti ako ste raspoloženi za večernja opuštanja u kafeima i pabovima.

Copenhagen, Denmark

Copenhagen ne silazi sa liste 10 najsrećnijih gradova na svetu, možda je to sasvim dovoljan razlog da ga posetite sami? Ovaj grad poseduje neki sopstven šarm u koji vas lako uvlači, prijatno lokalno stanovništvo i veoma nisku stopu kriminala.

Iako nudi puno toga za turiste, ne propustite savršeno uređene gradske parkove za potpuno opuštanje u predivnoj prirodi. Na spisak mesta za posetiti dodajte i Freetown Christiania komunu, kao i Trivoli Gardens koji će vas naterati da se ponovo osetite kao dete.

Edinburgh, Scotland

U ovaj grad iz mašte zaljubićete se na prvi pogled. Na svakom koraku okruživaće vas istorija Edinburgha koja ostavlja bez daha. A ako se možda vodite predrasudama da su škotlanđani hladni, odmah ćemo vam odagnati sve sumnje: lokalci su toliko druželjubivi da nećete ni primetiti da sedite sami u kafeu dok ispijate kafu ili obedujete.

Ovde se nikada nećete osećati usamljeno, štaviše, moguće da ćete otići iz Edinburgha bogatiji za par novih prijatelja.

Pro tip: ako ste ljubitelji Harry Pottera, onda ovaj grad morate posetiti jer je pun lokaliteta posvećenih ovoj slavnoj knjizi.

Bodo, Norway

Ako želite da svedočite nestvarnim predelima, onda je Northern Norway prava destinacija za vas. Grad Bodo je poznat i pod nazivom “kapija severa” kroz koju jednom kada budete prošli, shvatanje prirode dobiće nov značaj za vas.

Zašto je preporuka za solo putovanja? Jer nakon posete ovom mestu vratićete se kući jači i bogatiji za jedno nestvarno iskustvo. Nisu vam potrebne mape i uputstva, jer Bodo-u se prepuštate da vas vodi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @mavidir.yuregimin.rengi

Wroclaw, Poland

Četvri poljski grad po veličini, Wroclaw, savršen je za sve one koji bi da putuju sami. Brzo se stiže do njega, imate svu sigurnost da šetate lagodno i u večernjim satima,a i jednostavan je za snalaženje i istraživanje.

U samom srcu grada nalazi se Market Square okružen simpatičnim merchant kućicama, dok se u centralnom delu nalazi Old Town Hall. Atraktivan gradić nije još uvek toliko istražen od strane turista, pa ako ne volite gužve, eto još jednog razloga da ga stavite na listu putovanja.

Prague, Czech Republic

Intrigantan gotički grad zadobiće posebno mesto u vašem srcu. Zbog neobičnog šmeka, postao je jedna od najomiljenih turističkih destinacija.

Ako volite da šetate i da se izgubite u šarmantnim ulicama, onda je ovo pravi grad za vas. Za ljubitelje mesa ovde će biti pravi mali raj jer se na svakom koraku mogu naći sveže pripremljene tradicionalne kobasice. Ako ne budete degustirali češko pivo – tamno ili svetlo, neće se ni računati da ste bili u Prague. Ako pak ne volite meso, ovde ćete pronaći neke od najboljih veganskih restorana (Lehka Hlava I Maitrea). 

Reykjavik, Iceland

Glavni grad Icelanda jedan je od najdruželjubivijih gradova na svetu. Veoma je siguran, pa slobodno planirajte duži boravak, kako bi ga istražili uzduž I popreko.

Veganska ishrana je jako popularna, ali ne brinite, i ako niste ljubitelj dajte joj šansu jer ovde možete obedovati neke od najukusnijih raw obroka!

Lyon, France

Lyon je možda veliki grad, ali baš to ga i čini privlačnim. Ogroman izbor stvari koje možete da vidite i posetite. Mi izdvajamo Old Town u kom ćete videte sjajne murale: ogromni su, realistični i stećićete pravi utisak o ovom gradu.

Lyon se smatra srcem francuske gastronomije, te će vasa nepca prosto uživati. Svaka preporuka restorana je suvišna – gde god da jedete nećete pogrešiti, a jedino što vam je potrebno je: dobar apetit.

Poseta Old Lyon-u je pravo zadovoljstvo, kao i odlazak u Roman Fourviere pozorište. Kada je u pitanju sigurnost, posebno za turiste koji putuju sami, preko dana možete šetati bez ikakvih briga, ali uveče se držite glavnih i prometnih ulica – ipak je u pitanju veliki grad.

Foto: Pexels, Instagram

Pripremila: T. Mišović

Najnovije