Harper's Bazaar Srbija

3 biljke koje prečišćavaju vazduh

+ savršena su dekoracija u domu

biljke za pročišćavanje vazduha

Iz dana u dan temperatura postepeno raste, a samim tim i naša potreba da se rashladimo. Ko provodi dosta vremena u kancelariji, ili nekom drugom zatvorenom prostoru, zna dobro koliko klima uređaji isušuju vazduh. Kako neutralisati ovu neželjenu nuspojavu i ujedno očistiti vazduh? Odgovor je jako jednostavan. Unesite biljke u svoj prostor. Pored navedenih benefita, biljke će svaki enterijer učiniti lepšim, pristupačnijim, i manje sterilnim.

biljke za pročišćavanje vazduha

Sobne biljke su potpuno prirodan način da uklonite toksične agense poput benzena, trihloretilena i formaldehida iz vašeg vazduha. Osim što izgledaju sjajno i promovišu zdravstvene beneficije, najbolje biljke za pročišćavanje vazduha obično su lake za održavanje. Većina unutrašnjih biljaka relativno je jednostavna za održavanje i prilagodljiva je uobičajenim unutrašnjim uslovima, poput slabe svetlosti i temperature u prostoriji.

Spatifilium

Jedna od najelegantnijih sobnih biljaka je spatifilium. Listovi ove biljke formiraju bogat i širok žbun, dok njeni cvetovi izgledaju slično patiljastim kalama. Pored toga što oplemenjuje prostor, statifilium filtrira vazduh od brojnih toksina poput amonijaka, benzene, formaldehida, i drugih. Ovi štetni sastojci mogu se pronaći u farbi, sredstvima za dezinfekciju, lepkovima i tkaninama. Prekomerno nakupljanje ovih materijala dovode do brojnih neprijatnih simptoma poput vrtoglavice, glavobolje, slabosti, i drugih.

Sanseveria

Sanseveria je na našim prostorima poznata i kao svekrvin jezik, ili zmijska biljka. Njeni oštri, mesnati listovi rastu u busenovima, i mogu dostići visinu do dva metra. Ova biljka je izuzetno laka za održavanje, ne zahteva puno vode, ni indirektnog svetla. Opstaje čak i kada zaboravite na nju. Ujedno sanseveria je jedan od najefikasnijih prečišćivača vazduha i filtrira većinu toksina sa kojima dolazimo u kontakt na dnevnoj bazi.

Bendžamin

Fikus bendžamin je poreklom iz jugoistočne Azije I odlično se uzgaja u zatvorenom prostoru. Ova biljka zahteva izlaganje direktnom suncu, tako da je postavite kraj prozora, gde će uvek biti izložena sunčevim zracima. Može narasti do dva metra u visinu I zahteva zalivanje jednom nedeljno.

Foto: Profimedia, Instagram, Unsplash

Najnovije