14 načina da pretvorite svoju terasu u zen kutak

Za ljude koji žive u stanovima, terasa je tokom letnjih meseci njihova oaza mira.

Privatni otvoreni prostor san je većine ljudi koji žive u gradskim stanovima – čak iako je to samo mali balkon. Ako imate dovoljno sreće da imate balkon, dugujete sebi – i svim vašim prijateljima – da ovaj mali prostor iskoristili na najbolji mogući način.

Bez obzira koliko je malen, vaš balkon ima puno dizajnerskog potencijala. U potrazi ste za idejama kako da balkon pretvorite u zen kutak?

Otkrivamo vam 14 ideja na kojima ćete nam biti zahvalni.

1. Dodajte mali sto

Sve što vam treba za uživanje u jutarnjoj kafi na vašem balkonu je sto i stolica. Izaberite onaj koji se lako sklapa, tako da ga po potrebi možete smestiti unutra.

2. Instalirajte ugradna sedišta

Maksimalno povećajte kvadraturu pomoću ugradnih klupa ili stolica za sedenje. Takođe nikada nećete morati da brinete da li će jak vetar srušiti vaš nameštaj.

3. Obogatite prostor zelenilom

Ispunite svoj balkon žardinjerama sa bujnim biljkama kako biste stvorili osećaj onog dvorišta koje ste oduvek želeli. Dodajte malo bilja kako bi vaš balkon mirisao onoliko dobro koliko izgleda.

4. Odlučite se za podne jastuke

Nema potrebe da ulažete u spoljni nameštaj – posebno ako  iznajmljujete stan. Nabavite šarene i udobne podne jastuke koji mogu da imaju dvostruku ulogu.

5. Dodajte uzorke spoljnim prostirkama

Učinite da vaš balkon izgleda lepo i udobno dodavanjem prostirki ili tepiha sa zanimljivim uzorcima. 

6. Koristite svoj zidni prostor

Zakačite žardinjere ili umetničke radove koji su otporni na vremenske prilike kako bi vaš balkon izgledao kao produžetak vašeg stana.

7. Osvetlite balkon

Za večernja druženja na balkonu instalirajte prigodno osvetljenje. Ukrasite ograde visećim sijalicama ili spoljnim fenjerima.

8. Okačite ljuljašku ili viseću mrežu

Možda ste u gradu, ali nema razloga da se na vašem balkonu ne osećate kao da ste na odmoru. Ljuljaška ili viseća mreža stvaraju opuštenu atmosferu.

9. Odlučite se za sklopivi nameštaj

Ako vam nedostaje prostora, pokušajte da nabavite nameštaj koji se može skloniti i sklopiti kada se ne koristi.

10. Dizajnirajte mesto za koktele

Happy hour na balkonu? O, da! Potreban vam je klub stočić i dve niske stolice da biste stvorili prostor za uživanje.  

11. Okružite se cvećem

Možda nemate mesta za veliki sto i stolice, ali mesta za cveće uvek ima. Stavite žardinjere duž ograde balkona da biste ulepšali vaš pogled.

12. Dodajte ležaljku

Bilo da želite da se sunčate ili opustite i čitate knjigu, ležaljka na otvorenom je sve što vam treba. Dodajte nekoliko jastuka za stvaranje veće udobnosti.

13. Dajte sebi malo privatnosti

Ako je vaš balkon nasuprot komšija, dodajte visoke biljke poput bambusa da biste stvorili prirodni zid. Takođe možete okačiti bambusove venecijanere koji se po potrebi mogu podizati i spuštati.

14. Dodajte malo senke

Uživajte na svom balkonu bez obzira na vremenske uslove pomoću tende koja će vas zaštititi od kiše ili jakog sunca. Odaberite prugaste modele ili hrabre boje kako biste istakli svoj balkon.

foto:Pinterest

Najnovije