Japandi – novi trend u dekoraciji koji će vas osvojiti

Reč „Japandi“ potiče od mešavine reči „japanski“ i „skandi“ i upravo je ono što podrazumeva: stil na koji podjednako utiču japanski i skandinavski dizajn.

Posebno kombinuje toplu i prijatnu atmosferu skandinavskog dizajna sa jednostavnošću i minimalizmom japanskog.

Japandi stilom dominiraju jednostavne linije i prirodni materijali poput drveta, pamuka i ratana, dok keramika, organski oblici i neutralne nijanse daju prostoru topao, „domaći“ karakter.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nordic Nest (@nordicnest)

U poslednje vreme ovaj trend – koji ćete videti i pod nazivom „Japanordic“ ili „Scandenese“ – preplavio je Instagram, dajući nam inspiraciju da osvežimo svoj prostor, uklanjajući nepotrebne predmete i pružajući potrebnu toplinu sa što manje stvari.

Dajemo vam nekoliko saveta za usvajanje japandi stila u vašem ličnom prostoru:

Dajte prednost minimalizmu

Oslobodite se svega nepotrebnog i ograničite se na ono što je apsolutno neophodno za funkcionalnost prostora. U Japandiju sve ima svoju ulogu – ako nešto ne zadovoljava određenu potrebu, njemu jednostavno nije mesto u kući.

Izaberite jednostavne, čiste linije

Jednostavnost je osnovni princip i japanskog i skandinavskog dizajna, kao i činjenica da sve započinje služenjem potrebama ljudi koji žive u tom području – nešto što ne uzima mnogo u obzir savremeni dizajn koji je vladao prethodnih godina.

Koristite prirodne materijale

Nameštaj od sirovog drveta, zemljano posuđe i obilje sunčeve svetlosti, protok vazduha i lak pristup prirodnom okruženju omogućavaju stalni „dijalog“ između čoveka i prirode – nešto što je preduslov japanskog stila.

Kombinujte tamne boje sa zemljanim nijansama

U Japandiju, crna koja se pojavljuje u japanskom dizajnu kombinuje se sa neutralnim tonovima za ugodan, ali i poseban rezultat.

Ograničite se na jedan ili dva smela predmeta

Izbegavajte pretrpavanja prostora sa puno predmeta i uokvirite impresivan komad, poput komada nameštaja ili lampe, drugim jednostavnim stvarima. Dozvolite mu da bude “zvezda” vašeg enterijera.  

Zelene biljke 

U japanskom stilu biljke imaju centralno mesto – ali to nije šareno cveće već saksije, vaze ili čak slike sa bonsaima, bambusom i drugim minimalističkim zelenilom.

Dajte prednost niskom nameštaju

Cilj i japanskog i skandinavskog dizajna je dovesti čoveka u što direktniji kontakt sa zemljom. Iz tog razloga nameće nizak nameštaj koji nas primorava da smo blizu zemlje – kao što je krevet gde je dušek gotovo na podu.

Proučite osvetljenje

Da bi vaš prostor bio u harmoniji, trebalo bi da izbegavate oštre senke izazvane veštačkom svetlošću. Proučite izvore svetlosti kako biste stvorili toplu atmosferu bez napetosti i maksimalno iskoristili prirodno svetlo.  

foto:Instgaram

Najnovije