Harper's Bazaar Srbija

Šta je bookshelf wealth trend i kako ga implementirati u svoj enterijer?

Volite knjige? Volite lepo uređen enterijer? Ovo je trend za vas!

Verujemo da vam nije bilo potrebno mnogo vremena da shvatite da je ‘bookshelf wealth’ još jedan TikTok trend kojim su oduševljeni svi ljubitelji knjiga, ali i lepih cozy enterijera. A, kao što ste mogli da pogledate u videu iznad, upravo to i jeste dobitna kombinacija: svoje omiljene knjige koje zaista kupujete sa namerom da čitate, i to zaista i radite, smeštate u prostor koji je prijatan, udoban i savršen za čitanje u miru i tišini.

Kao i u većini slučajeva, ni ovaj TikTok trend nije nešto novo i do sada nikad viđeno – dizajneri enterijera saglasni su da su police sa knjigama, kućne biblioteke i slični tematski prostori u domovima nešto što postoji oduvek, samo što se dešavalo da ovakvi detalji budu skrajnuti usled novih, minimalističkih trendova.

No, ono što je zanimljivo jeste da ‘bookshelf wealth’ ne bi uopšte trebalo posmatrati kao trend, pre kao anti-trend, jer ovde nije reč o nečemu što će nam se danas svideti, a za mesec dana možda ne. Ovde je reč o stilu života i istinskoj ljubavi prema knjigama, prema čitanju, umetninama i takozvanom sporom životu.

Bez obzira na to da li želite da se priključite trendu zamo zato što je trend ili shvatate da imate sve što vam je potrebno jer već živite taj život, samo nikada niste razmišljali o tome da na taj način predstavite svoj, da kažemo, hobi, u nastavku vam donosimo nekoliko saveta kako da oživite ‘bookshelf wealth’ u svom domu.

Mix&Match&Messy – zaboravite na ideju da na policama i oko njih sve mora da bude “pod konac”. Svaki prostor u kome neko zaista živi i bilo šta radi, treba tako i da izgleda. Knjige mogu biti nasumično raspoređene, kao i svi ostali detalji. Ćebe na fotelji pored ne mora da bude savršeno i simetrično namešteno. Mešajte boje, dezene, materijale, detalje i slobodno se opustite u njihovom aranžiranju.

Neka bude cozy – pored police sa knjigama, sredite i prostor okolo gde ćete moći da se ušuškate i uživate u omiljenim naslovima. Tepisi, ćebad, jastuci, adekvatno osvetljenje, mirišljave sveće… Sve su to detalji koji će stvoriti osećaj toplote i prijatnosti.

Upotrebite detalje koji vam zaista znače – ovaj kutak treba da bude zaista ličan. Zato, sve što se u njemu nalazi treba da ima svoju priču, svoju svrhu i razlog zašto se tu nalazi. Nemojte samo kupovati nešto – bolje je pronaći ukrase i sitnice koje vam zaista znače i koje će doprineti celokupnoj atmosferi vaše kućne biblioteke.

Foto: Unsplash, Instagram

Najnovije