Vitra 2020: Imaginarni prostori

Kako bi živele četiri izmišljene ličnosti, kada bi svoje prostore opremale isključivo predmetima iz Vitra kolekcija? Već poznati i omiljeni komadi, spojeni sa predmetima koji će se naći u portfoliju ove godine, poslužili su mladim dizajnerima i dizajn-kolektivima da osmisle ove sobe iz mašte.

Signore X živi ovde, izležava se na ugaonoj sofi Mariposa, a sedi na Chaise Tout Bois, jedinoj stolici sačinjenoj isključivo od drveta, kod koje je Jean Prouvé izuzeo metalne elemente.

F Taylor Colantonio iz Milana je na umu imao ekscentričnog Signore X-a, koji je istoričar umetnosti , prisiljen da se vrati u palazzo svoje porodice nakon Brexita. To je prostor sa toliko slojeva, ispreplitanog starog i novog, da je nemoguće odrediti periode porekla svih stvari koje ga čine. Raskoš elemenata u Ampir stilu pozornica je za dve nove Vitrine: ugaonu garnituru Mariposa, i novu ediciju Chaise Tout Bois.

Tatami pripada romantičnoj meceni koja uživa u estetskim tenzijama, tu su i Moca stolice Jaspera Morrisona, i vaze braće Bouroullec

Za to vreme, u prostoru Tatami iza kojeg stoji studio Charlap Hyman & Herrero, jedna mecena i kolekcionarka iskazuje svoju fascinaciju japanskom estetikom. Ipak, nije ona sasvim imuna na dekadentne i boemske impulse, pa su tu bogati printovi iz davnina, spojeni sa jednostavnošću tatamija na podu, super-normalnim stolicama Moca, i vazama Decpoupage koje izgledaju drugačije iz svakog ugla.

O vlasnicima Possible Space-a zapravo ne znamo mnogo, osim da su nekonvencionalni, kao i fotelja Citizen Konstantina Grčića

Moguć prostor, kako je arhitektonski studio Gonzalez Haase AAS nazvao svoju viziju, naseljava par kojem ne znamo ni godine, ni vrstu odnosa u kojem su, a moguće je i da se radi o mobilnoj stambenoj jedinici koja stalno menja lokaciju. To je idealno mesto za fotelju Citizen, koja se uklopila u ovaj ambijent izraženih linija.

The Long view, dalekovida porodica Keller je izabrala samo ono što će sigurno potrajati i dizajnom i kvalitetom, pa je tu Lounge Wood Chair Charlesa i Ray Eames

Dalek pogled, na svet I na stvari. Dizajn duo Daskal Laperre je pravio prostor za porodicu Keller, koja prkosi pomodarstvu i prolaznim trendovima. Ovi intelektualci kao imperativ imaju kvalitet i svevremeni dizajn, pa se tu nasla i nova verzija LCW stolice.

Tekst: Jovana Raković

Foto: Vitra

Najnovije