Portonovi
Lifestyle / Enterijeri

Ako ostaješ kod kuće, pravo je vreme da ulepšaš svoj prostor, a evo i kako

Poslednjih godinu dana kod kuće smo provodili mnogo više vremena nego što smo želeli – čak i ja, koja sam skroz kućni tip, nisam toliko dugo bila zatvorena od jutra do večeri, svakog dana. Činjenica je da se to sada polako menja i usudila bih se da kažem, mada bojažljivo, da se postepeno vraćamo u neki vid normale, ali usvojene navike je teško promeniti – i dalje cenimo mirne dane u svoja četiri zida zbog čega nam je i te kako važno kako oni izgledaju. Dobra atmosfera spolja znači dobar osećaj iznutra, zato nastavljamo da istražujemo trendove u uređenju enterijera koji će prijati kako našem oku, tako i duši.

Ukoliko si do sada odolevala izazovu zvanom “home makeover” predlažemo da ne čekaš više jer su trendovi u uređenju domova u 2021. tako kul da nećeš moći da im odoliš!

Klasična plava

Iako je klasična plava bila Pantonova boja 2020, dizajneri enterijera su saglasni u tome da ćemo je voleti i u ovoj godini. Razmišljaj u pravcu otmenih, teget nijansi, ali vodi računa da ih “razbiješ” jarkim bojama kao što su žuta ili zlatna kako bi izbegla mogućnost da sklizneš u depresivnu atmosferu što sa plavom lako može da se dogodi. 

Svetlost i još svetlosti

Prilično sam sigurna da i nama ljudima prijaju iste stvari kao i biljkama – sveža voda i dosta svetlosti. Upravo zato je jedan od trendova u uređenju enterijera ove godine prostor okupan prirodnom svetlošću koja doprinosi kako toplini i prijatnosti doma, tako i dobrom raspoloženju. Bez obzira na to koje boje dominiraju u tvojim omiljenim prostorijama, odloži teške zavese i pusti zrake sunca unutra.

Nikad dosta biljaka

Suncem okupan prostor prosto vapi za interesantnim kućnim biljkama. Zato, nemoj da štediš na ovim zelenim lepoticama koje ne samo da će ulepšati tvoj dom, već će pozitivno uticati i na tvoje raspoloženje – što je naučno dokazano! Uz to, dobijaš hobi kom zaista možeš da se posvetiš i u kom ćeš uživati, čak i ako je jedina biljka koja može da uspe u tvojim rukama – kaktus.

Zbogom formalnosti

U prethodnom periodu, koncept naših domova se poprilično promenio – oni su sada naše kancelarije, naši bioskopi, restorani, oaze mira… Sve što nam je potrebno! Upravo zato dizajneri enterijera predlažu da se poigramo sa funkcionalnošću i uređenjem prostorija kao što su dnevna soba ili trpezarija i od njih napravimo mesto u kom se može raditi, učiti, družiti, večerati, odmarati, jednom rečju, živeti od jutra do mraka. U tom smislu, zaboravi na ustaljena pravila i ako želiš da napraviš kućnu biblioteku u svojoj trpezariji – samo napred!

Lični pečat 

Iako ćemo minimalizam zauvek voleti, makar neki od nas, ove godine ćemo u pogledu enterijera pratiti njegovu suprotnost. Maksimalizam u enterijeru je i te kako poželjan, ali u onom smislu da okružimo sebe stvarima koje volimo, koje nam se sviđaju, u kojima uživamo, kojima ćemo stvoriti toplu atmosferu u kojoj se osećamo prijatno i opušteno, kao svoj na svome. Cozy je ključna reč koja treba da ti bude na umu kada budeš birala aksesoare za svoj dom.

Tapete

Već nekoliko sezona unazad pozdravljamo povratak tapeta, ali pre nego što zgroženo odmahneš glavom, znaj da su te nove tapete daleko od monotonog, sumornog i staromodnog. Na raspolaganju ti je toliko različitih boja i dezena da ćeš imati ozbiljnih poteškoća da odabereš svog favorita, ali vredi pokušati – makar jedan zid prekriven efektnim tapetama u potpunosti može da transformiše izgled prostorije.

Jarke boje

Kao što smo već spomenuli, uz opuštajuće tonove kao što je plava, raste popularnost i onih jarkih boja kojima se “razbija” njihova monotonija, ali koje se i samostalno mogu uključiti u enterijer. Prateći pravilo “više je više”, ukoliko voliš da tvoj enterijer odiše pozitivnim vibracijama, osmeli se na neku ovakvu kombinaciju boja. Da li nam se samo čini ili ona prosto viče leto?

Graphic Art

Tri reči koje bi sumirale enterijer trendove za 2021. godinu definitivno su boje, biljke i umetnost. Kada je reč o poslednjem, odaberi sama formu koja ti najviše prija, ali ono što će i ove godine biti popularno je graphic art koji može da obuhvata sve – od postera preko tapeta pa sve do nameštaja i aksesoara ukrašenih zanimljivim ilustracijama. 

Pronađi svoj stil i prepusti se uređenju svog životnog prostora, baš po svojoj meri. Veruj mi, uživaćeš! 

Tekst priredila: Ivana Tomić

Fotografije: Instagram

Pročitajte još