4 jednostavna recepta za savršen dezert nakon večere

Vanvremenske poslastice.

dezert

Kada su u pitanju comforting deserti, ništa ne obećava zadovoljstvo kao dobar vanvremenski slatkiš. Sa letnjom sezonom tik iza ugla, imate još jedan validan razlog da čekirate ove lagane, no-bake recepte. Naš izbor obuhvata klasične dezerte, kao što su tiramisu i panna cotta, kao i neke raskošnije varijante čokoladnog pudinga sa pekan orasima. Stvorite ova mini remek dela u sopstvenom domu na brz i jednostavan način.

Recept: Panna cotta

dezert

Sastojci:

• 240g putera
• 70g mlevenog mleka
• 380ml slatke pavlake
• 140ml mleka
• 75g šećera u prahu*
• 3.5g želatin praha
• 10ml vode

Priprema:

Zagrejte puter u šerpi dok ne proključa. Dodajte mleveno mleko i kuvajte dok smeša ne potamni. Procedite smešu putera i sačuvajte krute delove putera da biste ih dodali u panna cottu. Ostavite da se ohladi.
Dodajte želatin u vodu. U drugoj šerpi zagrejte mleko i slatku pavlaku. Dodajte šećer u prahu. Dodajte krute delove putera u smešu sa mlekom, dobro promešajte. Zagrejte želatin i umutite ga u smešu panna cotte.
Sipajte panna cottu u čaše do tri četvrtine puno. Ostavite da dostigne sobnu temperaturu, zatim ohladite u frižideru dok se ne stegne. Ukrasite čokoladom/bobicama/bademima ili čak javorovim sirupom i breskvom.

Recept: Klasičan tiramisu

dezert

Sastojci:

• 225ml ohlađene slatke pavlake
• 70g šećera u prahu
• 2.5ml ekstrakta vanile
• 225ml mascarpone sira
• 200ml espreso kafe
• 1 pakovanje piškota
• 20ml Amaretto/ru,a/konjaka (opciono)
• Kakao u prahu za posipanje

Priprema:

Umutite slatku pavlaku i šećer u prahu zajedno dok se ne stvore mekani vrhovi. Dodajte mascarpone sir, 10ml izabranog alkohola (opciono) i ekstrakt vanile u smešu slatke pavlake, mutite dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. U espresso kafu dodajte preostali alkohol i umočite piškote (ne potapajte ih, samo ih umočite jer mogu da se slome), i počnite da ih slažete u pleh veličine 20×20 cm. Ovo je vaš prvi sloj za tiramisu. Rasporedite polovinu smese mascarpone krema preko piškota. Ponovite ovaj postupak sa preostalim piškotama i mascarpone kremom. Pospite kakao prahom preko tiramisua, ohladite dok ne budete spremni da poslužite.

Recept: Čokoladni puding

dezert

Sastojci:

• 110g brašna
• 70g šećera u prahu
• 80g smeđeg šećera
• 40g kakao praha
• 2 kašičice praška za pecivo
• 1 kašičica soli
• 130ml mleka
• 30g rastopljenog putera
• 1 kašičica ekstrakta vanile
• 100g seckanih pekan oraha
• 350ml ključale vode
• 150g smeđeg šećera
• 25g kakao praha

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. U posudi, umutite zajedno brašno, oba šećera, kakao prah, prašak za pecivo i so. Dodajte mleko, rastopljeni puter, vanilu u smesu, dobro promešajte. Pažljivo umešajte pekan orahe. Ravnomerno rasporedite smesu za kolač u pleh veličine 20×20 cm. Za preliv, pomešajte kakao prah i smeđi šećer. Ravnomerno pospite preko smese za kolač. Prelijte ključalom vodom preko svega, ne mešajte u smesu za kolač. Pecite puding 30 minuta, ili dok se centar ne stegne. Poslužite toplo sa sladoledom od slane karamele.

Recept: Toffee kolač

dezert

Sastojci:

• 100g urmi
• 100g vode
• 20g putera
• 130g smeđeg šećera
• 1 veliko jaje
• 1/2 kašičice ekstrakta vanile
• 85g brašna
• ½ kašičice praška za pecivo
• 70g šećera u prahu
• ½ kašičice soli
• 20g vode
• 20g meda
• 5g putera
• 170ml slatke pavlake

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. U šerpu dodajte urme i vodu i kuvajte dok ne omekšaju. Ostavite da se ohladi. Zatim izmiksajte dok ne dobijete pastu. Stavite sa strane. Umutite puter i smeđi šećer mikserom. Dodajte jaje i vanilu, dobro promešajte. Umešajte pastu od urmi, zatim dodajte brašno i prašak za pecivo. Sipajte smesu u 2-3 podmazane posude. Pecite 20-25 minuta ili dok test sa nožem ne izađe čist. Ohladite i izvadite iz posuda. Za karamel sos, u šerpi prokuvajte vodu, so i šećer u prahu. Kada počne da vri, dodajte med i kuvajte dok ne postane tamno karamel boje. U ovom trenutku dodajte puter i polovinu slatke pavlake (ovo može prskati, zato se udaljite od šerpe dok sipate!). Sklonite sa vatre. Dodajte preostalu pavlaku, dobro promešajte i procedite. Za sastavljanje, izvadite kolače iz posuda, iseckajte ih na 3 jednaka diska. Prelijte toplim čokoladnim sosom preko svakog kolača. Poslužite toplo sa sladoledom od vanile.

Foto: Kaboom pics

Najnovije

Politika kolačića
Harper's Bazaar Srbija logo

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.