Recept dana: Juneći file sa sosom od višanja

Slatkasto-kiselkast ukus sosa savršeno se slaže uz skoro sve vrste mesa, ali najbolje ide uz junetinu (bilo kuvanu ili pečenu). U Vojvodini je redovno na meniju, najčešće za nedeljni ručak uz rinflajš.

Sastojci:

  • 1 kg junetine, kolenica
  • 3 luka, 3 šargarepe, 2 manja peršuna, koren
  • 100 g celera, koren
  • 500 ml juneće supe
  • celer i peršunovo lišće, so, biber

Sos od višanja:

  • ulje, 2 kašike brašna, 300 ml soka od višanja
  • 200 g višanja, bez koštica
  • 700 ml juneće supe, so, biber, šećer po ukusu

Priprema:

Komade junetine ispržiti na jačoj temperaturi sa svih strana, pa dodati na rezance isečen luk. Smanjiti jačinu ringle, dodati ostalo povrće isečeno na veće komade i nekoliko grančica peršuna i lišće celera. Naliti supom poklopiti i kuvati oko 2,5 sata. Pred kraj otklopiti šerpu da ispari tečnost. 

Za sos: pomešajte malo ulja sa dve kašike brašna i vrlo kratko propržite, sokom razredite masu, dodajte višnje, nalijte supom, začinite i kuvajte dok ne dobijete željenu gustinu sosa.

Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Politika kolačića
Harper's Bazaar Srbija logo

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.