Šta sve treba da znate kada birate jogurt

Otkrijte zašto jogurt treba da postane vaša dnevna zdrava navika na putu do najboljeg JA

Benefiti jogurta na zdravlje sežu još u davna vremena.

Mnoge drevne kulture koristile su ga kao lek za „unutrašnje i spoljašnje“ bolesti, sveti ljudi su ga nazivali „hranom Bogova“, a otac medicine, Hipokrat, jogurt je koristio kao lek protiv tegoba sa varenjem.

Danas je jogurt jedna od najpopularnijih namirnica širom sveta, a njegov uticaj na zdravlje je višestruk.

Šta znamo o benefitima jogurta na zdravlje?

Jogurt je izvor velikog broja hranljivih sastojaka, kao što su kalcijum, magnezijum, vitamin B12, proteini i neke od ključnih masnih kiselina, neophodnih našem telu kako bi ostalo zdravo. Visok sadržaj kalcijuma, minerala neophodnog za zdrave kosti, čini ga odličnim saveznikom u prevenciji nastanka osteoporoze.

Jogurt je odličan izvor proteina, a upravo se dovoljan unos proteina povezuje sa regulacijom apetita, povećanjem mišićne mase i snage, ubrzavanjem metabolizma i povećanjem gustine kostiju.

Najveći broj povoljnih uticaja jogurta na zdravlje počiva na činjenici da on sadrži one „dobre“ i poželjne bakterije za naša creva, koje olakšavaju varenje, poboljšavaju imunitet i utiču na celokupno zdravlje. Svet ovih bakterija, inače normalnih stanovnika naših creva, koje stručno zovemo crevna mikrobiota, jeste jedan složen sistem koji utiče na mnoge segmente zdravlja.

Poremećaj na nivou ravnoteže ovih bakterija dovodi se u vezu sa otežanim varenjem, gojaznošću, oslabljenim imunim odgovorom i nastankom hroničnog zapaljenja koje se nalazi u osnovi mnogih bolesti kao što su dijabetes i kardiovaskularne bolesti.

Redovna upotreba jogurta, posebno probiotskog, pomaže u povećanju raznolikosti bakterija u crevima, odnosno crevne mikrobiote, čime doprinosi zdravlju digestivnog trakta, ali i zdravlju celokupnog imunog sistema.

Kako izabrati pravi jogurt?

Nisu svi jogurti isti, zato treba obratiti pažnju na nekoliko karakteristika. Najpre, birajte jogurt koji sadrži 100 % prirodne sastojke, bez dodatih šećera, zaslađivača i konzervansa.

Za sve one koji imaju višak kilograma ili povišen nivo masnoća i šećera u krvi, značajno je obratiti pažnju na sadržaj masti u jogurtu. Formule koje sadrže nizak procenat mlečnih masti su odličan izbor da se iskoriste sve prednosti jogurta, a da se pri tom ne unese veća količina zasićenih masti od preporučene. Kada je reč o uticaju jogurta na ravnotežu i raznovrsnost onih „dobrih“ bakterija u crevima, probiotski jogurti imaju prednost.

Ipak, treba imati u vidu da nisu svi probiotski jogurti isti. Veoma je značajno da jogurt sadrži žive i aktivne kulture bakterija u dovoljno velikom broju, a pored broja probiotskih kultura u trenutku proizvodnje, važan je i podatak o ovom broju na isteku roka trajanja. Uz to, treba obratiti pažnju i na sam soj bakterija koji se nalazi u probiotskom jogurtu, jer specifični sojevi bakterija imaju i specifične efekte na zdravlje.

Na primer, soj pod nazivom Bifidobacterium animalis subsp. lactis utiče na poboljšano varenje, smanjenje nadimanja, ublažavanje otežanog pražnjenja i uspostavljanje zdrave crevne mikrobiote. Takođe, ovaj soj se povezuje i sa smanjenjem zapaljenskih reakcija u telu i povoljnim uticajem na zdrav imuni odgovor.

Zašto je Ego jogurt pravi izbor za vaše najbolje JA?

Ego jogurt predstavlja funkcionalni probiotski jogurt koji sadrži 10 milijardi živih, aktivnih probiotskih kultura, i to soj Bifidobacterium animalis subspec. lactis, koji poboljšava varenje, sprečava ulazak štetnih mikroorganizama u telo i jača imuni odgovor. Pored toga, Ego jogurt sadrži i vlakno inulin, koje podstiče rast „dobrih“ bakterija u crevima, usporava varenje, održava duži osećaj sitosti i reguliše metabolizam masti i šećera.

Samo 0.9 % mlečne masti čini Ego jogurt pogodnim za sve one koji vode računa o kilogramima ili imaju problem sa povišenim masnoćama i šećerom. Ovako nizak sadržaj mlečne masti u jogurtu predstavlja savršeno rešenje da se iskoriste svi njegovi benefiti, a da se pri tom ne unese veća količina zasićenih masti od dozvoljene.

Još jedna značajna prednost Ego jogurta jeste i to da sadrži 100 % prirodne sastojke, bez dodatih šećera, zaslađivača i konzervansa.

Dakle, 10 milijardi živih, aktivnih probiotskih kultura iz soja Bifidobacterium animalis subspec. lactis, uz dodatak inulina, samo 0.9 % mlečne masti, odsustvo dodatih šećera, zaslađivača i konzervansa, i savršeno kremast ukus, pravi su razlog da Ego jogurt postane vaša dnevna zdrava navika i vaše najbolje JA!

Autor teksta: dr Katarina Bajec

Najnovije

Politika kolačića
Harper's Bazaar Srbija logo

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.