Svi volimo tiramisu

Uživajte u najpoznatijoj italijanskoj poslastici i saznajte njenu istoriju

Desert koji širom sveta svi obožavaju, tiramisu ima interesantnu istoriju. Otkrivamo vam neke zanimljivosti o ovoj poslastici, posle čega ćete još više uživati u njoj. 

“Tiramisu” u prevodu sa italijanskog znači “podigni me”, “oraspoloži me”, a u svetu je poznat i pod nazivima “Tuscan Trifle” i “Zuppa Inglese”. Prvobitna verzija ovog kremastog “slatkiša” napravljena je u Sijeni, u italijanskoj regiji Toskana, u čast posete velikog vojvode Kosima Medičija Trećeg, zbog čega je nazvan “Zuppa del duca”, što u prevodu znači “vojvodina supa”. Vojvodi se “slatkiš” veoma dopao, te je  recept za njegovu izradu poneo u Firencu, gde je postao izuzetno popularan kod engleskih intelektualaca i umetnika koji su živeli u Firenci, i tako je stigao u Englesku, gde je takođe osvojio svojim ukusom.

Tradicionalni tiramisu obično se sastoji od patišpanja ili piškota potopljenih u bademov liker, poređanih između bogatog fila i rendane čokolade. Prvobitno je pravljen od laganog krema poput pudinga, a moderna verzija je obogaćena sirom mascarpone.

Za današnju verziju tiramisua kažu da je nastala u restoranu “Le Beccherie” u italijanskom gradiću Trevizo. Postoje razne priče i legende o venecijanskim kurtizanama koje su radile u bordelu iznad ovog restorana. Prema jednoj od njih, tim damama je trebalo nešto da ih “podigne” i osveži u pauzama između mnogobrojnih susreta, te je po tome tiramisu dobio ime. Drugi izvori tvrde da je tvorac ove fantastične poslastice Roberto Linguanotto, vlasnik restorana “Le Beccherie”.

Prvi recept pod nazivom “tiramisu” pominje se od 1960. godine. Tokom godina, recept se menjao, tako da danas postoje njegove razne varijacije. Mi vam predstavljamo najjednostavniji način da osetite duh slatke Italije.

Sastojci:

 • 100 g šećera u prahu
 • 4 žumanca
 • 2 veća pakovanja piškota (48 komada)
 • 500 g kremastog sira (mascarpone)
 • 250 ml slatke pavlake
 • 2,5 dcl skuvane jake crne kafe
 • 50 g kakaoa (za posipanje)
 • malo ruma

Priprema:

 1. Skuvati jaču kafu i ostaviti da se ohladi.
 2. Na pari umutiti žumanca sa šećerom u prahu, tako da se šećer istopi i dobije penasta smesa.
 3. U umućena žumanca dodati kremasti sir i pažljivo ga umešati.
 4. Odvojeno umutiti slatku pavlaku, pa je kašikom dodavati smesi sa žumancima i sirom.
 5. U hladnu kafu dodati rum (nekoliko kašika, prema ukusu). Piškote umakati u kafu sa rumom, pa u odgovarajuću posudu slagati piškote.
 6. Svaki red filovati, sve dok ne potrošite sastojke.
 7. Na kraju, posuti kakaom i servirati uz kafu.

Najnovije