Nešto drugačije: Kako da provedete produženi vikend u Beogradu

Jedan dan provedite u krevetu, a ostali neka budu bogati aktivnostima.

Ukoliko vam je dojadilo da svaki vikend provodite manje više isto – razbudite se do 11, izađete na kasni doručak i kaficu sa drugaricom negde u kraju, ručate u dobro poznatom restoranu, šopingujete na proverenom mestu i izlazite uveče u grad, uvek u isti klub, vreme je da ove subote i nedelje probate nešto drugačije. Plus, ovo je vikend pre Dana zaljubljenih, pa ćete, ako imate partnera, sigurno poželeti da ga provedete malo drugačije. Iznenadite voljenu osobu i odvedite je na neko skriveno, nepoznato mesto, kojih je, verovali ili ne, naša prestonica puna, a od kojih se mnoga, posebno ako ga ne posećujete često, kriju u Zemunu. Šetajte romantičnim uskim uličicama, između jarko obojenih kuća, na Keju, posetite pijacu, neku staru radnju sa šeširima ili suvenirima, a dan završite “coolturno-umetničkim programom” u Muzeju savremene umetnosti ili pozorištu Madlenijanum. 

Doručak 

Možete li da zamislite kombinaciju pečenja i šampanjca? Ne? Pa nismo mogli ni mi dok nismo otkrili street-food lokal na Zemunksoj pijaci (poslednji red ka Keju, raspitajte se, svi ga znaju). Mladi i entuzijastični kuvari pružaju jedan totalno novi koncept ulične hrane, pa ako ste u na pijacu stigli na vreme (između 10 i 12 na primer), zaputite se kod njih na doručak. Ako ne želite da jedete jako i obilno, preko puta imate još jedan zanimljiv lokal, o kome se pre neki dan pisalo u svim medijima, kada se ispred bistroa satima čekalo u redu kako bi pazario kubanos sendvič. Tu možete pojesti i laganije varijante doručka, kakav je, recimo, brioš sa medom i lešnicima, probati fancusku supu od luka ili jesti pileću džigericu po receptu Anthonija Bourdaina. Ako želite da se zasladite, naručite šnenokle u slanoj karameli sa nugat krančom. Ukoliko hoćete da doživite poptuno retro iskustvo, pri kraju pomenutog reda nalazi se jedan od najstarijih kioska na pijaci gde možete kupiti pola hleba i girice, otići do obale Dunava u blizini i pojesti doručak/ručak gledajući u reku (za ovaj vikend najavljeno je predivno vreme, preko deset stepeni). 

Gardoš 

Jedna od najlepših znamenitosti Zemuna, koju nazivaju srcem Zemuna i koju obično posete svi turisti koji obilaze Beograd. Njegov drugi naziv je Milenijumska kula, a sa nje se pruža jedan od najlepših pogleda na prestonicu. Terasa Gardoš kule je mesto odakle nastaju najlepše fotografije Zemuna, na kojima se vide žućkaste fasade i narandžasti krovovi. Oko kule ima razniih kafića i restorana, gde možete popiti kaficu ili ručati (mnogi restorani već sad nude meni za Dan zaljubljenih), a s obzirom na to da je Gardoš prelep u vreme kad zalazi sunce, posetu kuli možete ostaviti i za popodne, a ceo dan provesti na Keju. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ezgi Demir (@ezgidemir.321)

Šetnja i obilazak znamenitosti 

U Zemunu postoji mnogo starih kuća, ali i mnogo objekata od istorijske važnosti. U jednoj od uličica na putu za Gardoš nalazi se jedna od najstarijih kafana u Beogradu, Beli medved, u kojoj je 1717. godine odseo austrijski vojskovođa Eugen Savojski. Ona je jedini je sačuvani objekat takozvane balkanske arhitekture u starom jezgru Zemuna, ali s obzirom na to da odavno nije u funkciji možete samo da je vidite i uslikate. Kad ste već tu, prošetajte do Glavne ulice i vidite Kuću sa sunčanim satom, a onda i malo niže, ka gradu, do Doma vazduhoplovstva, ne biste li videli fasadu sa čuvenom statuom Ikara (rad novosadske vajarke Zlate Markov). 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zemun Park (@zemun_park)

Kafica i ručak 

U malim kaldrmisanim uličicama smeštenim uz Dunav nalazi se mnogo retorana internacionalne i domaće kuhinje, a posebno su na glasu oni u kojima se služi riba. S obzirom na to da je vikend, obavezno rezervišite sto, a rezervacija će vam biti potrebna i za neki od kafića koji su načičkani tik uz reku i iz kojih se, baš zbog toga, prostire fantastičan pogled. Popijte toplu čokoladu, čaj ili kafu, ručajte, pa nastavite šetnju uz obalu, gde možete videti jato labudova, koje ne odlazi sa reke čak ni kad je hladno vreme. 

Muzej, pozorište ili bioskop 

Možda nije u srcu Zemuna, ali se baš blizu njega, na Ušću, nalazi Muzej savremene umetnosti u kojem se još uvek, ali samo do 21. februara, prikazuje izložba jednog od naših najvećih umetnika Vladimira-Vlade Veličkovića, “Figura kao izraz egzistencije”. Ako imate sreće i rezervišete na vreme (broj mesta je ograničen zbog uslova koje diktira pandemija) možete prisustvovati vođenoj izložbi i saznati nešto više o Veličkovićevom stvaralaštvu. Ako volite pozorište, uveče možete pogledati neku predstavu u Operi i teatru Madlenijanum ili, ako vam se više sviđa bioskop, pogledajte neku najnoviju projekciju u tržnom centru Ušće. Naš predlog je nova romantična komedija sa Jennifer Lopez, “Marry Me”. 

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Shutterstock, Instagram 

 

 

 

 

 

Najnovije