Lunch O’clock: 4 recepta za ukusna i zdrava jela u kojima možete danas uživati

Ukusi koji bi trebali biti na vašem stolu ako sledite plan zdrave ishrane.

Letnji ručkovi ušli su u naš svakodnevni život zauvek, a lagani obroci sa ukusom Mediterana su glavni akteri, više nego ikad. Ali šta je sa žaljenjem koje sledi nakon svakog ukusnog obroka? Pa ipak, postoji mnogo alternativa – podjednako ukusnih, ali i vrlo hranljivih – koje vredi napraviti, bez brige o tome kako će ispuniti vaše telo nepotrebnim kalorijama.

U nastavku su jela za sve ukuse i idealna za vaš ručak, a mi vas izazivamo da ih probate!

Orada sa pireom od slatkog krompira

Potrebno vam je:

  • 1 1/2 kg slatkog krompira
  • 80 gr. tahini paste
  • 40 gr. meda
  • Sok od limete
  • So i biber
  • 300 gr. orada, file
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 250 gr. špargla

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Probodite slatki krompir viljuškom po celoj površini i stavite ga u šerpu sa uljem. Pecite 60-70 minuta dok ne postane mekan. Izvadite i ostavite sa strane da se ohladi. Batat prepolovite i izvadite pulpu u posudu. Dobro pritisnite viljuškom da se ispasira i dodajte tahini, med, sok od limete, so, biber i izmešajte. Stavite obruč u šerpu i dodajte kipuću vodu do visine obruča. Stavite tanjir na obruč i ostavite ga po strani. Stavite maslinovo ulje, so, biber u filete orade i prebacite na tanjir koji imamo u loncu. Isecite krajeve špargli i stavite ih na tanjir zajedno sa oradom. Prebacite na srednju temperaturu, pokrijte poklopcem i dinstajte 4 minuta. Za sos, u činiju stavite tahini, vodu i mešajte. Dodajte so, biber, sok od limete, med, koru limuna i mešajte. Kombinujte jelo i poslužite sa maslinovim uljem i kriškama limete.

Ražnjići sa pečurkama & haloumi

Potrebno vam je:

  • 250 grama haloumi sira
  • 8 malih belih pečurki
  • 8 čeri paradajza
  • 4 urme (sušene)
  • Sveži origano
  • Sveža majčina dušica
  • Maslinovo ulje
  • Balzamiko sirće
  • So i biber

Priprema:

Prvo isecite haloumi na veće komade. Stavite haloumi i sve sastojke u posudu. Dodajte sve sastojke za marinadu zajedno sa sastojcima u činiji. Zatim dobro izmešajte. Prenosimo sir na drvene ražnjiće naizmenično ređajući haloumi, pečurke, čeri paradajz, urme. Pecite na roštilju po nekoliko minuta sa svake strane. Služite ražnjiće sa pečurkama i haloumi uz zelenu salatu.

Salata od testenine sa prelivom od jogurta

Potrebno vam je:

  • 1 pakovanje integralnih ili bilo koje druge vrste testenine koju želite
  • 2 kukuruza
  • 1 šolja crnog pasulja
  • 1 crvena paprika iseckana na kockice
  • 1/4 šolje seckanog korijandera
  • 3 vlašca, isečena na tanke kriške
  • 1 šolja jogurta
  • ¾ kašičice kima
  • So

Priprema:

Skuvajte testeninu i nakon što se ohladi pomešajte je zajedno sa povrćem, koje ćemo prvo fino iseckati. Za preliv stavite jogurt u šerpu, zatim kim i na kraju so i mešajte. Prelijte preliv preko salate i poslužite.

Losos sa pestom

Potrebno vam je:

  • 1 ili 2 fileta lososa
  • 3-5 kašike. gotov pesto
  • 2 kašike prezle
  • 2 kašike rendani parmezan
  • Maslinovo ulje

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni i stavite losos u podmazanu šerpu sa kožom okrenutom nadole. Odozgo namažite pesto, pomešajte parmezan sa prezlama i pospite odozgo. Nalijte malo maslinovog ulja na vrh i pecite 10 minuta. Poslužite uz salatu od paradajza ili uz pečurke sa roštilja.

Uživajte u ukusnim obrocima!

Najnovije

Politika kolačića
Harper's Bazaar Srbija logo

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.