Iscrpljeni ste? Odmorite se ali stvarno

U  svom nezavršenom romanu Sanditon, britanska spisateljica Jane Austen napisala je: “Ne postoji osoba koja može da bude zdrava, a da nije provela na moru makar šest nedelja u godini”. Međutim, u današnjoj radoholičarskoj kulturi, pauziranje od dve nedelje i korišćenje godišnjeg odmora deluje istinski odvažno i stoga ne čudi što postoji nemali broj ljudi koji će sa ponosom reći da svoj odmor ne koriste, tačnije da ga provode za kancelarijskim stolom. Legendarna britanska premijerka Margaret Thatcher savršen je primer radoholizma. Kada se nakon četiri dana odmora, koji je inače trebalo da traje deset, vratila u London i kada je ušla u radnu sobu, a svom sekretaru je rekla: “Obavili smo Korziku”.

Iskreno se nadamo da ovaj tekst čitate na plaži. Britanske studije došle su do zaključka da loše mentalno zdravlje dugoročno ima ogromne troškove po poslodavca, koji na godišnjem nivou u Velikoj Britaniji iznose i do 42 milijarde funti! Stoga, lako je doći do zaključka da je srećan i zadovoljan radnik zaista dobar radnik i da je pravljenje redovnih pauza od presudnog značaja. Richard Branson zagovornik je politike neograničenog odmora, odnosno činjenice da njegovi zaposleni mogu u bilo kom trenutku da zatraže odmor. Za nas koji nemamo priliku da radimo u korporaciji Virgin gospodina Bransona topla preporuka je da ozbiljno shvatite svoj odmor i njegovo planiranje. Budite spremni da ga isplanirate godinu dana unapred. Osmislite ga kao da ćete na put ići za nekoliko nedelja i neka te dve sedmice koje ćete provesti na odmoru budu u potpunosti organizovane po vašim zamislima.

Datum za odmor vam je odobren od poslodavca, vizualizovali ste se na bazenu u Andaluziji i planirate na koji izlet ćete ići… Pitanje koje se postavlja jeste da li ćete ugasiti poslovni broj telefona dok ste na odmoru ili ćete pak biti prisutni putem e-maila. Pođite od toga da se to od vas ne očekuje, tako da je pitanje vaše involviranosti u korporativnoj komunikaciji dok ste na odmoru apsolutno na vama. Neki stručnjaci savetuju, a to se pogotovo odnosi na menadžere, da prevelika prisutnost u poslovnoj komunikaciji dok je osoba na odmoru loše utiče na moral zaposlenih, jer se stvara osećaj mikroupravljanja na daljinu i time podriva kompetentnost zaposlenih. Pre nego što odete na dugo očekivani odmor, porazgovarajte sa svojim timom i saopštite u kom periodu ćete proveravati mejlove i biti dostupni za komunikaciju. Ne odbacujte ideju da bespotrebnu komunikaciju rešite jednim telefonskim pozivom. Od presudnog je značaja imati mere. Ukoliko vi ne poštujete svoje slobodno vreme dok ste na odmoru, kako možete očekivati to isto od kolega ili saradnika? Mala je verovatnoća da će se desiti toliko urgentna situacija dok ste vi na moru, da ne može da sačeka vaš povratak.

Da li ćete postavljanjem automatske out-of-office poruke obznaniti da ste na godišnjem odmoru ili ne? Mišljenja su podeljena. Dok jedna struja smatra da je neophodno imati takva podešavanja na elektronskoj pošti, kako bi se pojedincu koji vam piše dale informacije o tome koji kolega će mu/joj pomoći u vašem odsustvu i datum kada vas mogu očekivati na radnom mestu, drugi su pak uverenja da imati pametan telefon znači udostojiti saradnika porukom Na odmoru sam. Da li je ok da vas pozovem po povratku?

Ukoliko odlučite da preskočite odlazak na godišnji odmor, imajte na umu da pauza od obaveza i dnevne rutine – smanjuje depresiju, pospešuje rad srca, a samim tim i koncentraciju. Smanjen stres utiče na povećanu sposobnost kreativnog rešavanja problema, a dugoročno na produžavanje životnog veka.

Svako od nas je izložen stresu i kvalitet života u gradskim sredinama se iz dana u dan kompromituje. Imperativ je održati elan i psihičku spremnost za izazove pred nama. Odmor je sastavni deo projekta samoljublja. Ukoliko ste dobri sebi, bićete odlični drugima. Godišnji odmor je vaše zakonsko pravo, ali mnogo značajnija je potreba tela i duha da se okrepi i regeneriše. Kako biste pokazali da ste kolega koji ima obzira, sa odmora dođite sa suvenirom u vidu lokalne poslastice kojima ćete ih počastiti i time smekšati period na radnom mestu nakon ferija. Uživajte i odmorite se!

Foto: Shutterstock

Najnovije