Harper's Bazaar Srbija

Po savetu eksperata: 10 načina da imate više energije

Imate osećaj da ste stalno umorni? Pred vama su saveti svetskih stručnjaka iz domena zdravlja i fitnesa.

Nažalost, sasvim je očekivano da život u velikom gradu čini da se osećamo potpuno iscrpljeno i potrošeno. Međutim, postoje načini pomoću kojih možemo podići nivo energije, samim tim i imunitet i zdravlje. Neki stručnjaci savetuju da se prema energiji odnosimo kao prema novcu. Nađite svoju računicu u kojim aspektima ćete se trošiti, a u kojim ćete pokazati rezervisanost.

1. PRIGRLITE PRIRODU
Nije vam potrebna šuma da biste se osećali ugodno prilikom boravka na svežem vazduhu. Samo se pomerite iz radnog okruženja i idite napolje. Umesto da pijete još jednu kafu ili proteinsku čokoladicu, izađite na vazduh, što će pozitivno uticati  na vašu vitalnost i smanjivanje nivoa stresa.

2. PROBAJTE VITAMINSKU INFUZIJU
U borbi protiv iscrpljenosti pomaže intravenska terapija vitaminima, koja se podešava u skladu sa potrebama svakog pojedinca. Bazični tretmani uključuju esencijalne vitamine i minerale kao što su B12 i selen.

3. JEDITE SVEŽE NAMIRNICE
Klinička studija realizovana prošle godine imala je jasnu poruku. U periodu od dve nedelje kada su se ispitanici hranili svežim voćem i povrćem, zapažen je porast njihovog energetskog nivoa i motivacije.

4. NAPRAVITE (REALAN) PLAN
Okrutna ironija je da ono što uglavnom ne volimo da radimo daje nam najviše energije. Značajne aktivnosti podmlađuju um i telo, i istinski imaju značaj za našu dobrobit. U dogovoru sa prijateljem organizujte aktivnost kao što je to grnčarstvo ili vežbanje. Neka deo vaše socijalne interakcije bude posvećen sastancima u teretani, a ne u kafiću.

5.MIRIS KOJI BUDI

Aromaterapija je jedan od najbojih načina da probudite energiju u sebi. Na radni sto stavite difuzer sa mirisom citrusa kao što je to neroli. Intenzivan miris imaće pozitivno dejstvo na vašu koncentraciju i osećaj mirnoće.

6. POVEĆAJTE NIVO JODA I GVOŽĐA

Prva stvar koju bi valjalo uraditi jeste krvnom analizom proveriti vrednosti minerala, čisto da biste se uverili da nemate eventualne probleme (poput štitne žlezde). Iznenadili biste se koliko ljudi ima deficit joda i gvožđa, a samim tim i niz problema kao što su anemija i neuhranjenost. Meso je njihov odličan izvor, a ukoliko ste vegetarijanac ili vegan, pasulj, tofu, sočiva i morske alge mogu da vam pomognu u nadoknađivanju ovih minerala. Postoje granule od morskih algi koje ćete posuti preko salate i na taj način rešiti dnevni unos.

7. PROTEINI I JOŠ PROTEINA

Još jedan od elemenata koji neretko nedostaje u modernoj ishrani jesu proteini, koji u stvari predstavlja bogat izvor energije, da ne spominjemo njihov benefit za kvalitet kose, noktiju i kože. Najveća greška koju vegetarijanci prave jeste što ga ne unose putem žitarica.

8. DREMNITE

Zaista. Predah u toku dana je od krucijalnog značaja za energetski nivo organizma. Ukoliko je to dremka od 20-ak minuta, nemojte da vas grize savest. Nismo programirani tako da radimo bez prestanka i odmora. Naše telo se regenerišu dok spavamo.

9. ČIŠĆENJE LICA KAO RITUAL

Ukoliko meditacija nije vaš izbor, neka čišćenje lica bude ritual kojim ćete sebe pročistiti. Provesti tri do pet minuta kako bi izmasirali lice dovoljno je da odagnate tenziju iz tela.

10. HIDRIRANJE, HIDRIRANJE I JOŠ HIDRIRANJA

Postoji bliska veza između energije i hidriranja, ali to ne znači da se samo nalivate vodom. Možete da uzmete čia semenke i da ih ostavite da odstoje u vašem napitku, kako bi se podigao nivo hidratacije. Čak i dodavanje jednog limuna ili limete (više od toga nagriza gleđ zuba) pomaže u ćelijskoj apsorpciji tečnosti.  

Tekst: Redakcija magazina Harper’s Bazaar 

Foto: Pexels

Najnovije