Harper's Bazaar Srbija

3 najsigurnije travel destinacije za letovanje u 2021.

Ako ste se i do pre nekoliko dana premišljali o tome da li ćete na odmor van granica naše zemlje, sigurni smo da se sa drastičnim i praktično ošamućujućim porastom tempertaura to svakako promenilo.

Kom god taboru da pripadate: onima koji bez zadrške razmišljaju o putovanjima i počeli su da pakuju kofere još u maju, ne mogavši da se opredele za jednu od bar tri destinacije na umu ili pak onima koji nisu sigurni i od pomisli na eventualno zaražavanje korona virusom u stranoj državi, dobijaju anksiozni napad, činjenica je da svi mi sada već uveliko razmišljamo o idelanoj opciji za preko potreban odmor i begstvo od svakodnevice.

Pogotovo ukoliko je ta svakodnevica proteklih godinu dana izgledala više nego isto (mislimo naravno na rad od kuće), a pogotovo poslednjih nekoliko dana kada živa u termometru doseže tačku ključanja.

Međutim, koliko god želeli da pobegnemo sa usijanog asfalta, činjenica je isto tako da nam određene mere koje su i dalje na snazi, ipak ne dopuštaju da brzamo.

Zato smo odlučili da je jedna od najefektnijih stvari koje možemo da uradimo u ovom trenutku ta da koliko je god to moguće istaražimo travel teritoriju pod nazivom summer 2021 i olakšamo vam nedoumicu makar oko toga koje morske destinacije važe za najsigurnije.

Koliko god jedva čekali da pobegnemo negde drugde i zaronimo među morske talase, sa sve parolom “više mi nije bitan ni virus, ni destinacija, važno mi je samo da kočano otputujem”, jasno da je ćemo biti mnogo mirniji znavši makar da smo svoj i te kako zaslužen odmor zakazali na destinaciji koja važi za sigurniju od drugih.

Iako se situacija menja iz dana u dan, kao i pravila za određene države, ove tri zemlje već izvesno vreme vode među onima koje se smatraju covid-19 sigurnom zonom.

1. Grčka

Sve su šanse da ćete na pomen Grčke prevrnuti očima i reći da je to očekivan izbor, ali mi ćemo vam stavti do znanja da ovaj tekst ipak nema veze sa večitom odanošću ka najposećenijoj mediteranskoj zemlji kada su u pitanu turisti iz Srbije. Naime, Grčka je jedna retkih od evropskih zemalja čiji su građani u najmanjoj meri bili zaraženi korona virusom. Zaraženost je bila čak do 50 puta manja, no što je to bio slučaj u drugim zemljama Evrope. Grčki zdravstveni sistem nije ni u jednom tenutku kolabrirao tokom ove krize.  Takođe, za razliku od drugih evropksih zemalja Grčka poseduje više bolničkih kreveta po stanovniku. Shvatmo da nije ni najamnje popularno da pominjemo bolničke kevete dok planirate svoj zaslužen, bezbrižni odmor, ali ovo je ipak tekst koji vas podseća na ono što je i dalje prioritet broj jedan bezbednost putovanja.

2. Malta

Ukoliko ste od onih koji pored danonoćnog uživanja na plaži žele da iskuse nešto više od mora i sunca, onda je ovo destinacija koja će vas oboriti sa nogu – jer je Malta, a pogotovo njen glavni grad Valeta, poznata kao muzej na otvorenom. Ova mala ostvrska država koja se nalazi na Sredozemnom moru, od Sicilije je udaljena svega 90-ak kilometara, a od Afirke je deli 300 kilometara, te je klima na ovom ostvru prijatna tokom čitave godine sa čak 300 sunčanih dana godišnje.

Međutim, najbolja vest vezana za Maltu jeste ona aktuelna, a to je ona da  od početka juna tekuće godine ova država broji 0 osoba zaraženih korona virusom. Barovi, bioskopi i teatri na otvorenom ponovo rade. Više od polovine populacije je vakcinisano, dok je 75 odsto primilo i drugu dozu.

3. Hrvatska

Kao jedna od najpopularnijih destinacija za letovanje u Evropi, hrvatska obola može se pohvaliti spojem veličanstvene vegetacije, kristalno čistog mora i bogatstvom brojnih ostrva – koja su mahom razlog zbog koga je ovaj deo jadranske obale među omiljenima u svetu.Sve su ovo razlozi zbog kojih se sa nestrpljenjem čekalo na vest kada će Hrvatska otvoriti svoje granice za posete turista. To se krajem maja tekuće godine i ozvaničilo, a kao jedan od razloga zašto se ova komšijska država našla na spisku zemalja koje su sigurnije od ostalih za letovanja, jeste svakako činjenica da je broj obolelih od korna virusa već izvesno vreme u značajnom padu, a za razliku od ostalih država Evrope broj obolelih je do 20 puta manji. 

Fotografije: Shutterstock
 

Najnovije