5 rečenica koje je opasno izreći depresivnim ljudima

Koje komentare je bolje izbegavati sa depresivnom osobom?

Depresija se smatra mentalnim poremećajem koji se manifestuje u ponašanju, psihičkom stanju i raspoloženju osobe i pogađa praktično sve oblasti života pojedinca. Verovatno znate bar jednu osobu koja se bori sa depresijom. Iako želite da je podržite, možda ni ne znate da neki vaši komentari zapravo mogu biti veoma štetni.

Koje komentare je bolje izbegavati sa depresivnom osobom?

Znam kako se osećaš

Čak i ako ste sami iskusili kliničku depresiju, iskustvo depresije je različito za svakoga. Umesto da znate kako se depresivna osoba oseća, recite nešto poput: „Ne mogu da zamislim kako se trenutno osećaš, ali ja sam tu za tebe.“ Ovo pokazuje vašu spremnost da saslušate iskustvo.

Svako ima loš dan

Depresija nije samo jedan loš dan. Prošlo je nekoliko loših nedelja, meseci, čak godina. Stanje depresije u velikoj meri ometa život osobe, jer utiče na rad, obrazovanje i lične odnose pojedinca. Umesto da kažete depresivnoj osobi da svi imaju loš dan, fokusirajte se na slušanje govoreći: „Pomozite mi da razumem kako se osećate“.

Depresiju ćeš pobediti hobijem

Depresija uvlači čoveka u sebe, a izjave poput pronalaženja hobija nisu rešenje. Možete podstaći depresivnu osobu da učestvuje u različitim aktivnostima sa vama. Probajte nešto poput: “Ako se osećaš loše, zašto ne bismo ovo uradili zajedno?”. Time ćete pokazati da vam ova osoba nije na teretu, što inače brine mnoge depresivne ljude.

Sve je u tvojoj glavi

Izjava da je “sve u glavi” depresivne osobe može biti krajnje bezosećajna. Postoji mnogo istraživanja o depresiji i pre nego što potcenite osećanja depresivnih ljudi, uradite neko istraživanje. Umesto da osuđujete osećanja depresivne osobe, recite nešto poput: „Drago mi je što smo razgovarali o tvom stanju.“ Takođe možete samo da slušate i budete prisutni.

Počni da uzimaš antidepresive i biće bolje

Lekovi nisu uvek rešenje. Takođe ne pomažu svima. Na primer, čak i ako je vaš rođak uzeo antidepresive i nakon njih se osećao bolje, to ne znači da će tako biti svakome ko se bori sa depresijom. Bolje je prvo pitati šta je osoba koja se suočava sa depresijom pokušala da uradi da bi sebi pomogla. Možete predložiti i terapiju ili neku drugu vrstu pomoći, ali neka konačna odluka ipak bude odluka pojedinca koji je pod depresijom.

Foto: shutterstock

Tekst: M.Đ.

Najnovije