Harper's Bazaar Srbija

6 #tech trikova koji će ti pomoći da napraviš balans između privatnog i poslovnog života

Stara dobra “kada radiš ono što voliš, zapravo nećeš morati da radiš ni jedan dan” ili kako god da ide ta mudra misao, donela je, čini mi se, više muke nego dobrobiti. Ili ona “napustila sam posao od 9 do 5 da bih pokrenula nešto svoje i sada radim 24/7”. Da, sjajna je stvar kada te posao ispunjava i kada u njemu ne vidiš mučnu obavezu, robiju ili nešto što te ograničava, ali isto tako je sjajno kada, uprkos posvećenosti, želiš i zapravo uspevaš da se jednako posvetiš i svom privatnom životu za koji ćeš jednom, na ovaj ili onaj način, shvatiti da ne sme da ispašta. U redu, to nam je svima jasno, samo nam izgleda nije jasno – kako se to pravi balans između privatnog i poslovnog života?

Ukoliko si ekspert u tome, molim te podeli sa nama tajnu svog uspeha, ali ako još uvek nisi, hajde da zajedno počnemo sa nekoliko malih #tech trikova, čisto dok se uhodamo i oslobodimo griže savesti što želimo da se posvetimo samo i isključivo sebi. 

Delete kao “must have”

Jedan od najlakših načina da ne dozvoliš poslu da ti se “uvuče” u vreme za sebe, a ovde naročito mislim na vikend, jeste da svakog petka obrišeš baš sve aplikacije koje se tiču posla, a koje ti nisu potrebne preko vikenda – na primer, mejl i slične. Na taj način čak ni oni najodgovorniji među nama neće doći u iskušenje da “samo provere šta se dešava” jer je vikend i ništa se ne dešava! Odnosno, osim ako nije drugačije dogovoreno, čak i da se nešto desi, to je problem za ponedeljak. Ignorišući sve prema čemu u toku vikenda nemaš nikakvu obavezu definitivno će ti dozvoliti da se opustiš i razbistriš misli, a čak će i vraćanje na posao ponedeljkom biti rasterećenije jer nemaš pritisak u vezi sa obavezama unapred. Da, ovo znači da ćeš ponedeljkom ponovo instalirati potrebne aplikacije, ali nemoj na to da gledaš kao na problem – potrebno je samo 60 sekundi da obrišeš i ponovo instaliraš aplikaciju, a mir koji ćeš u zamenu za to vreme dobiti – neprocenjiv je.

Neka ti “do not disturb” opcija postane navika

Jedan od najboljih vikenda u mom životu bio je onaj kada sam na dva dana isključila internet i nikome se nisam javljala (izuzev roditeljima i nekolicini bliskih ljudi, ali oflajn)! Mislim da bi trebalo da isprobaš nešto tako da bi mogla da razumeš kakav je to osećaj slobode, naročito ukoliko se baviš poslom koji zahteva da non-stop budeš na mreži. Naravno, ne moraš da isključuješ internet jer će ti možda biti potreban privatno, ali možeš upotrebiti “do not disturb” opciju kako bi se isključila od nepotrebnih ometača. Još jedna napomena – pre nego što se povučeš u svoj svet, a isključiš za sve spolja, javi važnim ljudima da znaju tvoje planove, kako se ne bi zabrinuli ukoliko im se ne javiš. 

Ukloni sve notifikacije

Čak i ukoliko ignorišeš mejlove, poruke i slične pokušaje da neko dođe do tebe – teško ćeš moći da ignorišeš notifikacije. Znaš već, opušteno listaš Instagram ili TikTok ili radiš šta god na svom telefonu ili kompjuteru privatno i odjednom te samo zapljusne milion i jedna notifikacija! Ne samo da ti skreće pažnju, već ti unosi i neki latentni nemir, naročito ukoliko uočiš nešto važno čime kasnije treba da se pozabaviš. Zato, najsigurnije je da u vreme kada ne radiš i želiš da se posvetiš svom životu jednostavno isključiš sve notifikacije, a posle, kada se vratiš u work-mode neka stigne šta god da treba da stigne. I da, ovo ne mora da se odnosi samo na poslovne aplikacije, već i one privatne (ukoliko ti smetaju). 

Koristi #tech granice koje su ti na raspolaganju

Većina nas se seća onih srećnih vremena kada niko nije znao gde smo, osim ukoliko mi to nismo želeli da podelimo sa njima. Danas, gotovo svaka aplikacija koju koristimo ima status koji drugim korisnicima pokazuje da li smo na mreži ili kada smo poslednji put bili onlajn i slično. Osećaš kao da te neko konstantno uhodi? Nisi jedina! Zato, iskoristi opcije koje su ti na rasplaganju i sakrij sve informacije koje pokazuju tvoje aktivnosti ili prosto i jednostavno naglasi da nisi tu, da te ne uznemiravaju i slično (sećaš se tih statusa sa Skajpa?).

Prati svoje kretanje

Dan proveden uz telefon ili kompjuter tako brzo proleti da nismo ni svesni koliko smo vremena izgubili! Ovo je idealan trenutak da se podsetimo činjenice da moramo da izlazimo, krećemo se, boravimo na svežem vazduhu i radimo sve ostale zdrave i korisne aktivnosti, zato se potrudi da osim posla imaš i obaveze ovog tipa. Najbolji način da ispratiš da li si i koliko napredovala ili nazadovala jeste da upotrebiš tehnologiju u svoju korist i preuzmeš neku od aplikacija koja će brojati koliko si koraka napravila u toku dana. Bonus savet – postavi sebi cilj (recimo 10.000 koraka dnevno) i potrudi se da ga uklopiš sa svojim ostalim obavezama i naravno – ispuniš! Imaj na umu da ovu aktivnost treba da pomatraš kao nešto što radiš za sebe i svoj mir, zato bi bilo dobro da u tome uživaš i učiniš je prijatnom. 

Ukoliko je dotle došlo – postavi podsetnike da treba da napraviš pauzu

Na kraju, potrudimo se da ne budemo osobe sa početka teksta iliti hajde da normalizujemo pravljenje pauza kada nam je to potrebno bez griže savesti ili osećaja da nešto propuštamo ili ne postižemo. Ne samo da na taj način brinemo o sebi, već doprinosimo i boljem obavljanju posla, ako nam je do posla već toliko stalo. S vremena na vreme nam je potrebno da se osvežimo u svakom smislu, a ukoliko ti se kao i meni sasvim nonšalantno desi da ponovo preskočiš pauzu za ručak, postavi alarm ili podsetnik da je vreme za to i nemoj ga ignorisati – i ovo je budilnik, ali malo drugačije prirode. 

Tekst: Ivana Tomić

Fotografije: Shutterstock

Najnovije