Portonovi
Lifestyle / Lifestyle

Aktivistkinja, umetnica i otvorena biseksualka: Čime nas intrigira pobednica Evrovizije 2023?

Loreen je upravo ispisala istoriju pobedivši na Evroviziji po drugi put.

Pobedom na Pesmi Evrovizije po drugi put, Loreen je ušla u istoriju kao prva žena kojoj je to pošlo za rukom. Do sada, to je jedino uspeo i irski pevač Johnny Logan, koji je odneo pobede na ovom takmičenju 1980. i 1987.

2012. godine, Loreen je pobedila sa pesmom Euphoria u Azerbejdžanu, postižući planetarni uspeh. Na ovogodišnjem takmičenju u Liverpulu, izvodila je pesmu Tattoo, koja je dovela do druge pobede sa 340 poena osvojenih od žirija i 243 poena od publike.

Ko je Loreen?

Marokanskog porekla, Loreene Zineb Nora Talhaoui rođena je 1983. u Stokholmu. Glasovne talente svetu je otkrila na muzičkom takmičenju Idol 2004. godine, kada se našla na četvrtom mestu. Potom objavljuje prvi singl The Snake i postaje televizijska voditeljka, producentkinja i na kraju rediteljka nekoliko švedskih rijaliti emisija.

Sa hitom My heart is refusing me, prvi put se takmičila na Evroviziji 2011, koji će se kasnije naći i na njenom prvom albumu Heal. 2012. sa pesmom Euphoria pobeđuje na švedskom takmičenju Melodifestivalen, što je direktno plasiralo u finale Eurovizije u Bakuu, gde je prvi put pobedila.

Treči pokušaj ka proboju do Evrovizije desio se 2017. sa pesmom Statement, gde nije imala puno uspeha, iako je imala jedan od najzapaženijih nastupa i među publikom i među kritikom.

Pet godina kasnije, pesmom Tattoo 2023. godine, ruši sve granice, osvajajući nove simpatije publike kako u Švedskoj, tako I širom planete, te osvajajući prvo mesto po drugi put. “Euphoria je bila zalazak sunca i mesec, dok je Tattoo svitanje”, opisala je Loreen svoje pobedničke pesme.

Otvorena biseksualka

Početkom 2017. godine, Loreen se javno izjasnila kao biseksualka, dok je u martu 2021. otkrila da ima dečka. Takođe, bila je i u vezi sa pobednikom Idola iz 2004. godine, pevačem Danielom Lindströmom, koji joj je posvetio prvi album.

Ponosno pokazivanje dlakavog pazuha, bio je još jedan buntovni izraz pevačice kojim je stavila do znanja javnosti da za nju ne postoje pravila kojih želi da se drži.

Aktivistkinja za ljudska prava

Loreen pored muzike, bavi se i aktivizmom duže od jedne decenije.

U avgustu 2013. bila je ambasadorka Švedskog odbora za Avganistan pa je sa Carlom Bildtom, ministrom spoljnih poslova Švedske, posetila Kabul u Avganistanu i selo Yaskin Bala u dolini Warsaj. U maju 2015. Loreen je predvodila Vienna Life Ball, najveći evropski dobrotvorni događaj za podršku osobama s HIV-om i AIDS-om.

2014. dobila je Svetsku dečju nagradu za borbu za prava deteta, a takođe podržava WCP — najveće svetske obrazovne programe za decu o dečjim pravima.

U martu 2022. nastupila je na Sverige samlas och hjälper, gala večeri organizovanoj za prikupljanja sredstava za podršku Ukrajini nakon ruske invazije.

 

Foto: Profimedia

 

Pročitajte još