Harper's Bazaar Srbija

Alek Boldvin, Kristijan Slejter i Džošua Džekson u novoj hit seriji “Dr Smrt” na kanalu FOX

Nova triler drama “Dr Smrt”, koju kanal FOX premijerno prikazuje od 16. januara, ponedeljkom u 22.00, za glavnog junaka ima ambicioznog, ali nedovoljno stručnog neurohirurga. Posle nekoliko slučajeva smrti i paralize pacijenata, koji su nastupili za vreme rutinskih operacija, dr Smrt postaje predmet istrage dvojice kolega. Reč je o ekranizaciji istoimenog podkasta baziranog na istinitoj priči o Kristoferu Danču (Džošua Džekson), mladom i samouverenom neurohirurgu koji je bio zaposlen u nekoliko bolnica u Dalasu. Naizgled briljantni doktor pravio je velike propuste tokom operacija, što je ostavilo ozbiljne posledice na njegove pacijente. Mnogi su ostali invalidi, a neki se, nažalost, nikada nisu probudili iz anstezije. Dvojica hirurga, Rendal Kirbi (Kristijan Slejter) i Robert Henderson (Alek Boldvin), i teksaška javna tužiteljka Mišel Šugart (Anasofija Rob) odlučili su da mu stanu na put i reformišu zdravstveni sistem koji je dozvolio takvom čoveku da položi Hipokratovu zakletvu i obuče beli mantil. Posle odličnih kritika i dobrog prijema kod publike, serija “Dr Smrt” dobila je “zeleno svetlo” za snimanje druge sezone, čija se premijera očekuje sledeće godine.

Kristofer Danč danas je na odsluženju doživotne kazne za svesno i namerno ranjavanje ili ubistvo 38 pacijenata, a njegova karijera bi bez mnogo sumnje bila pravi izazov čak i za kralja psiholoških horora Alfreda Hičkoka. Glumac Kristijan Slejter, uz Aleksa Boldvina i Džošuu Džeksona samo je jedan od holivudskih velikana koji predvode glumačku postavu ovog neverovatnog trilera.

– Da bi gledaoci lakše razumeli ono što je Danč uradio, moraju pre svega shvatiti njegov put od profesionalnog fudbalera do jednog od najistaknutijih američkih neurohirurga – poručuje Kristijan Slejter, dodajući da je reč o izuzetno inteligentnom čoveku kog je kroz karijeru vodila surova ambicija.

– Kada je postigao maksimum kao fudbaler, odlučio je da okrene novi list, i da se posveti medicini. Bio je jedan od najmlađih i najperspektivnijh stažista neurohirurgije. O tome koliko je bio posvećen studijama govori u prilog to da je već tokom stažiranja imao više od stotinu operacija, dok prosečan neurohirurg tokom karijere obavi nekih hiljadu. Međutim, uz preporuke najboljih mentora, Dančovu biografiju činili su i skandali koji su već tada na neki način upozoravali na ono što sledi – otkriva holivudska zvezda. Naime, zbog toga što je u više navrata uhvaćen kako operacije izvodi pod dejstvom kokaina i drugih droga, kako kaže glumac, Danč je nekoliko puta bio suspendovan.

– Tada je već imao i više od pola miliona dolara dugova. U tom trenutku on se seli za Dalas, gde zahvaljujući biografiji kucanoj na dvanaest strana i mnogobrojnim doktorskim radovima koje je objavio, bez problema dobija poziciju i status jednog od najprestižnijih neurohirurga sa godišnjom platom od 600.000 dolara. Bio je to trenutak kada je zver puštena iz kaveza, a Doktor Smrt stupio na scenu – zaključuje Slejter.

Ulogu Kristofera Danča u seriji je dočarao glumac Džošua Džekson.

– U jednom trenutku čak se i pojavila mogućnost da razgovaram sa njim, ali sam odbio. Nisam želeo. Ne znam da li bih našao ikakvu vrednost u mišljenju lažova o njemu samom. Danč je stvorio fikciju u kojoj živi. Kako je ta fikcija koju je gajio o sebi postajala teža za održavanje, on je sve više bio fokusiran na nju i sve je više verovao u taj lažni svet. Tako da nisam siguran da bih čak u razgovoru sa njim stekao bilo kakav uvid u to ko je on osim onoga što sam već znao.

Foto: Promo

Tekst: Promo

Najnovije