Harper's Bazaar Srbija

Astrološkinja Jelena Đokić o retrogradnom Merkuru, popularnosti i profesionalnoj astrologiji

Razgovarali smo sa stručnjakom iz oblasti astrologije o temama koje javnost ne prestaju da intrigiraju.

Jelena Đokić je profesionalni astrolog, atrso terapeut, te konsultant energetske astrologije. Od tinejdžerskih dana zanimali su je fizika i astronomija, a potom i astrologija. Skoro dve decenije provela je radeći u svetu medija, dok je atrologija sve vreme bila njena velika ljubav, kojom se takođe bavila.

”Verujem u energiju. Verujem da se energija može p(re)okrenuti. Smatram da astrolog može da uoči energetski potencijal u natalnoj karti klijenta i da mu da adekvatan savet kako da živi pun potencijal svoje natalne karte. Sudbina je promenljiva, a mi smo ti koji slobodnom voljom biramo da li ćemo živeti na višoj vibraciji – vibraciji ljubavi, hrabrosti, svrhe života”, objasnila je Jelena.

Popularnost astrologije u poslednjih nekoliko godina u punom je jeku. Zbog čega je po Vašem mišljenju došlo do ovolikog interesovanja široke javnosti?

Prošli vek je u istoriji astrologije okarakterisan kao vek eskpanzije u široj javnosti, jer je pojavom štampanih elektronskih medija došlo do većeg interesovanja. Danas, na televizijskim stanicama raste rejting kada gostuju astrolozi, a povećava se broj klikova kada se čitaju tekstovi na portalima. Kao dete štampanih medija, u kojima sam provela 16 godina, imala sam prilike da radim intervjue sa brojnim astrolozima, kao i da budem saradnik u specijalizovanom časopisu o astrologiji koji na žalost više ne izlazi. Znam da su ti tekstovi bili veoma čitani i da su dobrim delom takvi sadržaji prodavali novine.

Šta profesionalni astrolog nikako ne bi smeo da otkriva klijentu, a šta smatrate da je njegova primarna obaveza?

Profesionalni astrolog nikada ne bi trebalo da da odgovor na pitanje smrti klijenta, tačnije ako vas klijent pita: “Kada ću umreti” to je više pitanje za njegovu dušu, jer duša ponekad želi da ode, pa se predomisli. U svakom slučaju ja se striktno držim postulata “ne oštetiti klijenta”, odnosno vrlo vodim računa o načinu prezentacije predikcija klijentu i da ga ne uvučem u stanje straha ili panike. Nažalost, mnogo je amatera astrologa koji klijente naplaše, pa neretko čujem sledeće izjave od klijenata: “Astrolog mi je rekao da nipošto ne smem da izlazim na autoput”, “Ja sam udata, a astrolog mi je rekao da smo se muž i ja spojili samo da dobijemo decu i da je to naš karmički zadatak, da nas nema u budućnosti”. Sudbina je promenljiva, zapamtite to. Svako od nas, uz adekvatna usmerenja od strane profesionalnog astrologa može da se pričuva, da ne srlja u odluke, ili da da gas kako bi iskoristio povoljne aspekte na nebu koji ga podržavaju

Fama o retrogradnom Merkuru ne jenjava – Koliki je zaista uticaj ovog aspekta na horoskopske znakove?

Merkur je planeta koja se vezuje za intelekt, način razmišljanja, transport, komunikaciju, braću i sestre, komšiluk, i medije a zbog ovog poslednjeg što sam navela, verujem da ga zbog toga obožavju mediji. Svojevremeno je njuznet imao jednu “vest” na temu da je Merkuru svega dosta, te da je rešio da se učlani u savez “Dosta je bilo”. Ako neko ima podršku retrogradnog Merkura u natalnoj karti (ima retrogradni Merkur, Merkur je u Ribama ili u 12 kući) onda mu se upravo u periodu retrogradnog hoda (tri puta godišnje u proseku) sve otvori. Često me klijenti sa ovakvom pozicijom Merkura pitaju kako je moguće da baš kad je Merkur retrogradan njima sve ide na bolje. Eto odgovora.

Šta ne bi trebalo raditi u periodima retrogradnosti Merkura: kupovati laptop, računar, mobilni telefon, belu tehniku, kola, potpisivati nove ugovore, venčavati se jer je i to bračni ugovor (građanski), ići na vantelesnu oplodnju (Merkur je u simbolici detata, pa uglavnom VTO ne uspe tada). Imam veliki broj klijentkinja koje su bezuspešno pokušavale da ostanu u drugom stanju ili su radjeni transferi tokom perioda retrogradnosti. Na osnovu adekvatno odabranog datuma za ovu intervenciju, mnoge su sada mame. Najponosnija sam na klijentkinju koja me je zvala posle 8 bezuspešnih vantelesnih oplodnji, tada je imala 45 godina I rekla mi da je zadnji voz. Njen sin ima 15 meseci I spremamo je za drugu vantelesnu oplodnju.

Da li astrologija greši (ako da, kada?)?

Greši li medicina? Ako da, kada? Greši li vojska? Ako da, kada? Greše li mediji? Ako da, kada? Može osoba da pogreši u proceni, ali isto tako pitanje je da li klijent daje prave podatke, da li laže (što se naravno vidi u natalnoj karti) kada postavlja pitanja i slično. Nekada se može pogrešiti u proceni u jedinici vremena (mesec dana na primer), ali to je isključivo povezano sa time da li klijent ima tačno vreme rodjenja.

Po čemu se izdvaja dobra astro prognoza od loše?

Po zadvoljnom klijentu koji se vraća i koji uvek javi da se desilo baš ono što smo predvideli. Loše tumačenje uvlači klijenta u stanje straha ili panike, a veoma je važna i veština astrološke konsultacije koju poznaju samo oni koji su završili studije astrologije, jer je to deo zvanične edukacije.

Jedna od vodećih tema novog broja štampanog izdanja magazina Harper’s Bazaar bavi se upravo fenomenom retrogradnig Merkura. Novi broj magazina Harper’s Bazaar u prodaji od 23. maja do 22. juna tekuće godine.

Intervju: M. Bunčić

Foto: Shutterstock, Instagram

Najnovije