Biorazgradive maske za lice pretvaraju se u cveće kada ih posadite

Kakva lepa ideja!

Maske za lice sada su deo našeg svakodnevnog života i verovatno će tako ostati mesecima, ako ne i godinama. Ali, iako su možda od ključne važnosti za zaustavljanje širenja covid-19, nisu naročito prijateljski nastrojene prema planeti ili okeanima.

U svetlu ovoga, holandska dizajnerka je osmislila biorazgradivu masku za lice Marie Bee Bloom – koja može da donese cveće u vašu baštu.

Hirurške maske koje preplavljuju ulice evropskih prestonica postale su sinonim za pandemiju. Kao rezultat, životna sredina – koja se konačno našla na dnevnom redu ključnih zabrinutosti ljudi širom sveta – pretrpela je ozbiljan udarac. Kada ih ne odbace na ulici, maske za lice pune javne kante za otpatke i kućne vreće za smeće, što nije naročito ekološki.

Ovo je pitanje o kojem je razmišljala Marianne de Groot-Pons, grafički dizajner iz agencije Pons Ontverp sa sedištem u Utrechtu, u Holandiji. Da bi smanjila zagađenje povezano sa nošenjem maski, mlada dizajnerka je osmislila 100% biorazgradivi model. Ali ona se tu nije zaustavila. Da bi ulepšala ova tmurna vremena, dizajnerka nudi masku za lice koja se nakon nošenja može zasaditi u bašti ili saksiji i iz nje će izrasti cveće. To je moguće zahvaljujući semenima cveća ugrađenim u masku.

„Posle nedelja spoticanja o sve plave jednokratke maske viđene na ulici, jednog jutra sam se probudila sa idejom o biorazgradivoj maski za lice sa semenima cveća u sebi. Srećna zemlja, srećne pčele, srećna priroda, srećni ljudi. Masku prodajem pod imenom Marie Bee Bloom. Procvetaj svete! “ objašnjava kreatorka ovih ekoloških maski na svom sajtu.

Maska je napravljena od pirinčanog papira i sadrži seme cveća. Trake su napravljene od čiste ovčje vune. Čak se i lepak za pričvršćivanje određenih delova izrađuje od krompirovog skroba i vode. To ipak čini masku krhkijom od običnih maski za jednokratnu upotrebu, kako to objašnjava Marianne de Groot-Pons, podsećajući buduće kupce da sa dodatkom treba postupati pažljivo.

I, što nije iznenađujuće, takođe su skuplje od uobičajenih maski za jednokratnu upotrebu. Prodaju se po ceni od 3 evra. Još jedan važan detalj je zaštita. Na sajtu Marie Bee Bloom navodi da maska potencijalno pruža jednako (ili toliko malo) zaštite kao ručno izrađena maska od tkanine, jer maska još uvek nije testirana da meri svoju efikasnost protiv Covid-19. To je svakako nešto što treba uzeti u obzir pre naručivanja.

Dopada nam se ova ideja i nadamo se da ćemo ih uskoro videti i u drugim zemljama širom sveta. Marianne je u nedavnoj objavi na Instagramu rekla da se nada da će vremenom početi da isporučuje maske širom sveta.

foto:yankodesign.com

Najnovije