Harper's Bazaar Srbija

Da li vam je teško da spavate leti? Pomoću ovih saveta reći ćete „zbogom“ letnjoj nesanici

Da li vam je teško da spavate poslednjih dana zbog vrućine ili drugih uslova? Ne brinite, jer postoje rešenja zbog kojih ćete ponovo spavati mirno, čak i bez klima uređaja. Stvari su jednostavnije nego što mislite, a rešenja koja treba da znate su zapravo prirodna i krajnje jednostavna. Rezultati će, međutim, biti čudesni i konačno ćete moći da se naspavate.

Ne dozvolite suncu i toploti da uđu u vašu spavaću sobu tokom dana

Leti obično ostavljamo otvorene prozore. Pa ipak, ovo je pogrešno, jer ovo omogućava toploti i vrućim sunčevim zracima da uđu u vaš prostor, podižući na taj način temperaturu. Provetrite sobe nekoliko sati ujutro, a kasnije tokom dana zatvorite prozore i videćete razliku tokom noći na sobnoj temperaturi.

Jedite lagane obroke nekoliko sati pre spavanja

Mnogo puta razlog zbog kojeg ne možete dobro spavati nije samo vrućina, već i vaša ishrana. Važno je izbegavati „teška“ jela od podneva nadalje, jer je logično da imate poteškoća sa varenjem i samim tim ćete lošije spavati. Jedite što lakši obrok i direktno ćete videti koliko će vam se pomoći.

Ne zaboravite da pijete puno vode

Evo još jednog razloga da konzumirate više vode u svakodnevnom životu! Pogotovo sada kada je toplota počela, vašem telu je definitivno potrebna hidratacija. 8-10 čaša je dobar početak i idealan način da se rashladite, dok će se razlika u snu osetiti već prvih noći.

Tuširajte se hladnom vodom pre spavanja

U današnje vreme malo je onih koji uspeju da lako zaspu, a da se prethodno ne osveže pod tušem. U slučaju da to već niste učinili, predlažemo da ga uvrstite u večernju rutinu, kako biste se opustili i doveli telo na idealnu temperaturu, koja će vam omogućiti da mnogo lakše spavate.

Naprskajte po telu nekoliko kapi svog omiljenog opuštajućeg mirisa

Lepo je mirisati tokom celog dana, ali i noću. Izaberite miris sa umirujućim notama, poput lavande i limuna, i naprskajte ga odmah nakon kupanja, neposredno pre spavanja. Njegov miris će vas smiriti, dok će vas pratiti do jutra.

Izaberite tkanine koje hlade

I na kraju, ali ne najmanje važno, tkanine na kojima spavate i u kojima spavate igraju izuzetno važnu ulogu i određuju kvalitet vašeg sna, posebno u vrlo vrućim noćima. Dobro je odabrati pamučne čaršave i jastučnice, kao i svilene pidžame, koje su osvežavajuće i vrlo udobne. Takođe, možete spavati potpuno goli, jer je dokazano da je zdravije i sigurno ćete izbeći neželjeni znoj tokom noći.  

Najnovije